Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Filmpiratenes 10-på-topp

Pearl Harbor, Traffic og Snatch er de mest populære ulovlig distribuerte filmene på Internett for tiden. Se listen over nettpiratenes favoritter her.

Hollywood
Ifølge Mediaforce, som driver med forskning for å bekjempe piratkopiering, har Guy Ritchies film Snatch blitt ulovlig kopiert av nærmere en million surfere.

Filmselskapene ser med gru på at økt båndbredde og tilgjengelighet av filmer gjør at et piratkopiering av Holloywood snart kan nå Napster-dimensjoner.

Her er listen fra Mediaforce, som viser de ti mest nedlastede filmene på nettet i Juni:

  1. Snatch
  2. Pearl Harbor
  3. Traffic
  4. Tomb Raider
  5. Shrek
  6. The Matrix
  7. Gone in 60 Seconds
  8. Hannibal
  9. Gladiator
  10. X-Men

Tidlige premièrer på nett

Merk at en rekke av disse filmene nettopp har hatt verdenspremière på kino, og enda ikke er tilgjengelige verken på VHS eller DVD. Grunnen til at de likevel er å få fatt i på nettet er at ivrige filmfantaster sitter i kinosalen (førpremièrer, pressevisninger, andre lukkete visninger) med digitalkamera, og deretter overfører og komprimerer opptaket til et filformat man får plass til på en vanlig CD-ROM.

Så snart filmene lanseres på DVD blir de umiddelbart konvertert av piratene til høykvalitets DivX-filer, og raskt spredd til tusener gjennom Peer-2-Peer nettverk.

Filmene Tomb Raider, Shrek og Pearl Harbor fra listen er for tiden publikumssuksesser på kino verden over, og har generert 5.4 milliarder kroner i billettinntekter i USA, ifølge Mediaforce.

Filmbransjen er forståelig nok bekymret, og mener denne type kopiering medfører milliarder i tapte inntekter. Motion Picture Association of America regner med at piratkopiering av film generelt, inkludert på vanlig VHS, koster bransjen over 230 milliarder årlig.