Hacking vignett matrix

Annonse


Hackere møter fienden

Hacking vignett matrixDen ni år gamle årlige hacker-konferansen Def Con har et rykte som en utsvevende undergrunns-messe med tunge innslag av festing, cracking av spill, og konkurranser om å kunne plukke ut og identifisere FBI-agenter.

Når Def Con åpner torsdag kveld 12. juli, avsluttes samtidig den to dager langer Black Hat Briefings-konferansen i samme by, som er av en litt annen karakter. Mens arbeidsgivere stort sett er tilbakeholdne med å punge ut reise og drøyt 450 kroner i inngangspenger det koster å sende sikkerhetsansatt på DefCon, er det tilsynelatende langt lettere å godkjenne deltakeravgiften på nærmere ti tusen kroner for Black Hat Briefings.

For fugl og fisk

– Noen kaller Black Hat for universitetet, og Def Con for fraternity-festen (klubbhus-fest for studenter). Denne beskrivelsen passer ganske bra, sier arrangør og grunnlegger av begge konferansene, Jeff Moss.

Black Hat ble nemlig opprettet for fem år siden, for profesjonelle sikkerhets-eksperter, med foredragsholdere fra både hackermiljøet, bedrifter og myndigheter. I fjor deltok 60 prosent av deltakerne fra Black Hat også på Def Con.

Annonse


Deltakelsen på Black Hat-konferansen øker hvert år, i takt med den stadig økende betydningen av nettverk og datasikkerhet. Ifølge tall som Nando Times referer fra amerikanske Computer Security og FBI, kunne hele 85 prosent av 583 spurte selskaper, universiteter og institusjoner fortelle at de opplevde sikkerhetsbrudd på nettverkene sin i fjor.

Hackerens moralske kvaler

Når hackere møter sikkerhetseksperter ansikt til ansikt, er det ofte for å fortelle (skryte) om hvordan de har hacket seg gjennom systemene og avdekket sikkerhetshull, for å bidra til å forbedre sikkerheten hos den som ble utsatt for angrepet.

Men selv om det forventes høyere deltakelse på årets Def Con enn noensinne, mener arrangøren å ha kjennskap til en økende press i en del hacker-miljøer til å ikke fortelle «fienden» om sine erfaringer.

– En del hackere ser gjerne en samfunnsmessig gevinst med usikre datasystemer, da de mener at hundre prosent sikre systemer gjør styresmakter og selskaper i stand til å bli mer fascistiske, sier Moss til Nando Times.

Hjemmesidene til DefCon er å finne på www.defcon.org, og Black Hat Briefings er på www.blackhat.com.