Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Netscape-kontrakt ulovlig

En føderal domstol i New York har bestemt at brukere av Netscapes SmartDownload-program ikke er bundet av online-kontrakten som følger med ved nedlasting.

Netscape
I USA er kontrakter der du aktivt trykker på «I agree»-knappen i utgangspunktet gyldige. Det er derimot høyst usikkert om slike kontrakter er gyldige etter norsk rett.

Skiller seg ut

Men SmartDownload-kontrakten skiller seg ut ved at brukeren ikke behøver å gjøre noe aktivt, for eksempel et musiklikk, for å kunne ta i bruk programmet. Med andre ord er det slik at dersom du ikke foretar deg noe, har du godkjent vilkårene som ligger i en medfølgende tekstfil.

Dette vil dommer Alvin Hellerstein ved den føderale domstolen i New York ikke godta. I en kjennesle som forelå natt til i dag sier hhan klart at slike kontrakter ikke er gyldige etter amerikansk lov.

Overvåking

Netscape har også en annen sak gående i det amerikanske rettssystemet. I SmartDownload ligger det muligheter for AOL Time Warner, som eier Netscape, til å følge med på hva brukerne foretar seg på nettet.

Dette har falt personvernforkjempere tungt for brystet. AOL har seinere sagt at de kommer til å kutte ut den omstridte funskjonen, men saksøkerne vil likevel ha saken prøvet for retten.