Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Robotsoldater blir virkelighet

Selskapet RoboTrix utvikler nå to roboter på oppdrag fra det amerikanske forsvaret. «Gladiator» og «Spike» skal erstatte ordinære soldater i felt.

Robot
Maskinene kan minne om pansrede kjøleskap, men kan bære langt farligere våpen en ost og syltetøy. -Disse robotene er som kamikazer, sier George Osgood, grunnlegger av RoboTrix. Maskinene kan kaste seg inn i de farligste situasjoner uten risiko for eget liv .

-Vi står foran en total omstrukturering av hærens væpnede styrker, sier Curt Adams, utvikler ved Army’s Tank, Automotive and Arnaments Command i Detroit. Etter hvert som maskinene blir smartere kan de overta stadig flere av de oppgavene som i dag utføres av soldater.

RoboCop

Og endringene er allerede godt i gang. I 1999 benyttet USA ubemannede fly, såkalte droner på speideroppdrag over Kosovo. Også flere politidistrikter i USA har tatt i bruk roboter. Northrop Grumman har bygget om lag 1500 roboter som skal kunne ta seg av alt fra bombetrusler til gasslekasjer.

Målet er å spare liv og penger, sier Mice Tuscano, koordinator for det amerikanske forsvarsdepartementets robotsatsing. Robotene skal erstatte mennesker innen områder forskerne kaller »de tre D’er» – dirty, dangerous og dull (skitten, farlig og kjedelig).

Flygende tallerken

Samtidig tester marinen ubemannede ubåter ved Space and Naval Warfare Systems Center i San Diego. Her utvikles også en ubemannet flygende tallerken (!) som skal brukes i forbindelse med etterretningsoppdrag.