Espen I Swang

Annonse


Test: Soul MP3/WMA/CD-spiller

Det er ikke første gang vi ser en CD-spiller som også kan spille MP3, men til forskjell fra modellene vi tidligere har testet kan Soul fra AVC Technology også spille filer i Windows Media Audio-format. Det betyr i praksis at du vil kunne få om lag 20 ganger mer musikk inn på denne CD’en enn du kan på en ordinær CD-plate.

Dårlige øreplugger

Dette går selvsagt på bekostning av lydkvaliteten, men selv WMA-filer tilfredsstiller de flestes krav til lydbilde i de omgivelsene der slike bærbare spillere oftest benyttes (les: utendørs eller på offentlige transportmidler).

Vi la raskt til side de medfølgende øreproppene og benyttet i stedet et headset tilpasset MP3. Dette gjør løsningen en del dyrere, men er vel investerte penger.

Multiformat

Lydkvaliteten på spilleren varierer noe med hva du putter inn i den. Ordinære CD-plater gir et rikt lydbilde med god gjengivelse i alle frekvensområder. Spiller du MP3 eller WMA-filer er det kompresjonsinnstillingene, snarere enn spilleren som setter begrensningene. Spilleren krever heller ikke en spesiell komprimering av musikkfilene, men godtar flere ulike sett.

Annonse


Lettnavigert

Soul kan spille CD-RW, den fikser plater som er brent i flere omganger (Multi Session), og den har ingen problemer med filer som ligger i underkataloger. Dessuten har den et betjeningsdisplay som gjør det mulig å finne filene igjen, uten at du behøver å lytte deg gjennom begynnelsen på hver enkelt melodi til den rette dukker opp.

Et stort display gir deg all informasjon du trenger for å finne frem til låtene dine

Betjeningsknappene sitter i front av spilleren, og består av en fireveis vippebryter for frem/tilbake, pause/stopp og hurtigspolingsfunksjoner (kan hurtigspole også i MP3-filer). I tillegg har den knapper for volum opp og ned, samt EQ-instillinger. Equalizeren har innstillingene Normal, Rock, Jazz, Classic, Ultrabass og egendefinert.

En fjernkontroll på ledningen til ørepluggene gir deg volumkontroll og ellers de samme funksjonene som 4-veisbryteren uten at du behøver å fiske spilleren opp av veska.

Anti dropp

De fire øvrige tastene på spillerens topp styrer programmering, repetisjonsmodus og navigering. Her velger du også om du vil bla fra album til album, eller fra melodi til melodi. På siden har spilleren en liten knapp som låser alle tastene, mens spilleren åpnes ved hjelp av en skyveknapp i front.

Under spilleren sitter en skyvebryter som lar deg velge mellom 10 og 40 sekunder EPS (anti shock).

Oppgraderbar

Soul er softwareoppgraderbar, og kan derfor justeres til å godta også kommende lydformat. Selv oppgraderte vi enkelt spilleren ved å brenne en hex-fil til CD, for deretter å putte CD’en i spilleren og trykke »play». I følge importøren er det teoretisk ikke noe i veien for å spille ATRAC-filer (Samme som Minidisk og Sonys), og kanskje vil denne muligheten komme i en senere oppgradering.

Ikke billig

Spilleren benytter 2 stk AA-batterier, og leveres med adapter. Prisen er på 2.700 kroner, og Soul kan derfor ikke sies å være en særlig prisgunstig modell. Til gjengjeld får du en funksjonell og god spiller med brukbart design og enkel betjening. Spilleren importeres til Norge av Hagens MP3 Shop i Spikkestad.