Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Første umts-video samtale i Europa

Onsdag 27. juni tok ingeniørene i BTs datterselskap Manx Telecom den første video-samtalen over et umts-nettverk. Dette skjedde på øya Isle of Man, der Europas første offentlige 3G-nett skal være på lufta i løpet av sommeren.

Det var mobiltelefoner fra den japanske produsenten NEC som ble benyttet i testene, og ifølge uttalelser fra BT til nettstedet Silicon.com, var det ikke det mest poetiske budskapet som ble sendt i denne første video-samtalen på umts.

Forsinket start

Videosamtalen skjedde om lag en måned etter at 3G-nettet skulle vært på lufta på øya. Utsettelsen skyldes delvis viraken rundt kugalskap på de britiske øyer.

Testene på Isle of Man følges med stor interesse i hele mobilbransjen. Dette nettet har lenge vært planlagt som en mer eller mindre offentlig testsone av umts-nett. Her vil også forretningsmodeller og tjenester komme til vanlige brukere når mobiltelefonene blir tilgjengelig for vanlige øyboere i løpet av sommeren.

Bildetelefoni viktig

I tillegg til BT/Manx Telecoms tester på Isle of Man, har også japanske DoCoMo de første spede halvoffentlige testene i gang, i tillegg til at engelske Vodafone tok sin første samtale over sitt 3G-nett 16. april. Men sistnevnte var ingen videosamtale, kun god gammeldags taletelefoni – noe GSM-nettet igrunnen takler helt fint.

Årsaken til at det blir nyheter av det når videosamtale på mobilen benyttes over 3G for første gang, er at denne typen tjenester er blant de helt nye bruksmulighetene for umts-nettene. Skal eierne av umts-nett kunne få tilbake pengene de nå skal investere i utbyggingen, vil det være avgjørende at brukerne gjør mer enn bare å snakke. Videosamtaler eller mobil bildetelefoni er en av de mer sannsynlige kildene til å få oss til å bruke mer penger på mobilregninga.