Hopp til navigasjon Hopp til innhold

3G trenger folk som kan flytte fjell

KOMMENTAR: Adm. direktør Bjarne Aamodt i Broadband Mobile, som sitter på en av de fire umts-lisensene i Norge, ønsker seg medarbeidere med en fandenivoldsket som gjør dem i stand til å flytte fjell. Det kan han komme til å trenge. Både Tele2s og Broadband Mobiles umts-søknad begynner å fortone seg som en ny ekstremsport.

umts
Broadband Mobile-sjefen ønsker seg medarbeidere som tiltrekkes av risiko, men uttrykker selvsagt tro på at han vil klare å få bygd sitt umts-nett. Noe annet kan han ikke si. Likevel blir hans uttrykk svært så passende, om enn ikke slik han tenkte seg det. Det å jobbe for et selskap som ikke har avtalene på plass om leverandørfinansiering av utbyggingen og uten eiere med penger, kan fort fortone seg som en original variant av ekstremsport. Det er tross alt bare fem måneder til nettet skal være på lufta.

Tilbake til næringslivet

Finske Sonera, som eier halvparten av Broadband Mobile, sliter og blir kanskje kjøpt av Telia. Begge forhold tilsier at de ikke lenger er så veldig interessert i å bygge tredje generasjons mobilnett i Norge. Enitel har lenge slitt økonomisk og har nå sagt klart fra at de ønsker å selge hele sin eierpost i selskapet og heller konsenterer seg om det de tjente gode penger på tidligere, nemlig bredbånd til bedriftsmarkedet.

Engelskmenn eller franskmenn?

Aktuelle nye eiere til Broadband Mobile kunne vært engelske Vodafone eller franskeide Orange. Sistnevnte har i forbindelse med sin umts-søknad slått ettertrykkelig fast at de skal ha en norsk mobiloperasjon. Men det var i en annen tid, da umts-lisenser ble kjøpt uansett pris. Nå er pengekildene tørket ettertrykkelig inn og inntektene fra umts-eventyret synes lengre og lengre unna etterhvert som vi nærmer oss utbygging. Vodafone har penger, men har hittil sagt de ikke vil bruke dem her.

Mistro

Tele2 har tenkt å bygge det flotteste umts-nettet i Norge – og fortest. Det er det ingen i bransjen som vi har snakket med som tror på. Ihvertfall ikke innenfor de tidsfrister som gjelder i konsesjonen. Telecom.no har tidligere spådd at når vi slår på umts-telefonene en gang kanskje utpå nyåret, vil vi ha to nett å velge mellom: Telia (NetCom) og Telenor Mobil. En kjent situasjon. Det liker ikke konkurransemyndighetene. Ikke vi heller. Derfor kysser vi fingrene for at Bjarne Aamodt i Broadband Mobile eller Tele2 tross alt klarer å komme på banen.

I telebransjen kan alt skje. Det har vi sett mange ganger. Derfor utelukker vi ikke at Bjarne Aamodt lykkes i sin jakt på partnere og penger, men særlig stor tro på det har vi ikke.

Aamodt ønsker seg medarbeidere som kan flytte fjell. Det tror vi han kan komme til å trenge.

Stikkord: Mobil