Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ikke Smart Tags i Europa

Såkalte Smart Tags er en viktig del av det nye operativsystemet Windows XP. Etter heftige protester velger Microsoft nå bare å kjøre funksjonene i USA.

Dette melder det tyske nyhetsbyrået DPA.Enkelt forklart er Smart Tags intelligente lenker som selv mener å vite hva du er ute etter på nettet. Leser du for eksempel en artikkel på nettet der ordet Albert Einstein forekommer, vil operativsystemet automtisk gå til et nettsted som handler om Nobelprisvinnere i fysikk.

Men det mest sannsynlige er at du blir ført til online-utgaven av Microsofts leksikon Encarta. Og det er her stridens kjerne: Microsofts konkurrenter har mistenker Microsoft for å ville kuppe nettet med sin »du vil trolig også like dette»-strategi. De frykter at programvare-giganten vil prioritere for eksempel MSN framfor andre portaler og tjenesteporteføljer.

Svar på tiltale

De strategiske grepene selskapet har gjort hittil har langt på vei bekreftet denne frykten, selv om både Bill Gates og andre har svart på kritikken ved å henvise til at alle og enhver kan endre kriteriene for hvordan Smart Tags skal virke. De kan for den saks skyld fjerne alle referanser til Microsoft og Microsoft-produkter, og sette opp Smart Tags til å bruke alle andre kilder, unntatt Microsoft.

Likevel fortsetter konkurrentene å surmule, både i pressen og etter hvert trolig også i rettsaparatet. De henviser blant annet til at Microsofts .net-strategi gir Microsoft muligheten til å styre nye måter å bruke nettet på. De som vil tilby tjenester innefor .net-konspetet, må installere Microsofts løsninger. Samtidig vil nye domenenavn innenfor .-net-familien være skulte Microsoft-adresser, hevdes det.

Personvern

Europeerne har vært mer opptatt av personvern-aspektet. Verken myndigheter eller private personvernforkjempere er spesielt forelsket i Microsofts Passport-system, som innebærer én registrering av personlige opplysninger for bruk av mange ulike tjenester innefor Microsofts univers.

Passport vil bli en integrert del av XP, og vil etter all sannsynlighet på en eller annen måte kunne integreres med Smart Tags.

Microsoft har så langt ikke kommet med noen offisiell melding om eller begrunnelse for hvorfor XP blir lansert uten Smart Tags i Europa. Men DPA mener å ha opplysningene fra sikre kilder innen det tyske Microsoft.

Det er også uklart hvorvidt Smart Tags – som allerede er en integrert del av XP Office-pakka, vil bli fjernet i framtidige europeiske versjoner av Word, Excel og de andre kontrostøtteprogrammene til Microsoft.

Hva menerdu om Windows XP?

STRIDENS EPLE: Smart tags – slik de arter seg i Office-pakka for XP.