Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Gates: – Åpen kode er sunt

Microsoft-gründeren Bill Gates er mer åpen mot Linux-verdenen enn sin makker Steve Ballmer. Det går fram av et nytt, grundig intervju.

Intervjuet er publisert på news.com, og går i dybden både når det gjelder åpen kildekode, Microsofts nye .net-strategi og forholdet til sine stadig sintere konkurrenter.

Mer katolske enn Paven

Det kan unektelig se ut som om enkelte i Microsoft er mer katolske enn paven når det gjelder spørsmålet om Linux og åpen kildekode. Høytstående Microsoft-ansatte har den seineste tida karakterisert Linux og annen åpen kildekode både som kreftsvulst, en trussel mot opphavsretten og en fare for hele IT-bransjen.

Pragmatisk

Gates er mer pragmatisk:- Gratis programvare har en lang historie. Programvaren blir utviklet i universitetsmiljøer, som for en stor del er finansiert av myndighetene. Deretter blir den finpusset og kommersialisert, slik at de skaper arbeidsplasser og genererer skatteinntekter. Det er et viktig og sunt økosystem som tjener alle.

Forskjell på OSC og GPL

Gates påpeker også forskjellen mellom Open Source Code (OSC) og General Public Licence (GPL).

– Mange mener i virkeligheten GPL når de sier Open Source. Open Source kan være gratisvare så vel som kommersiell progrsamvare. GPL gjør det effektivt umulig for kommersielle bedrifter å benytte koden. Begge deler er helt OK. Microsoft tilbyr også gratis kildekode i mange tilfeller. Det er bra at det både finnes kommersiell og gratis programvare. Men vi skjønner ikke de som av prinsipp mener at kommersiell programvare ikke bør finnes i det hele tatt, sier Gates.

Hele intervjuet