Nokia 9210 med video

Annonse


ITavisen først med test: Nokia 9210

Første gang vi fikk møte Nokia 9210 var under avdukingen i Praha i november i fjor. Siden har vi sett den dukke opp ved flere anledninger, men uten at det har blitt til annet enn små smakebiter av ulike funksjoner. Nå har vi endelig fått anledning til å teste telefonen litt grundigere. Det var en fornøyelig affære.

Glem GPRS

Etter den første presentasjonen spurte vi oss hvordan Nokia kunne lansere en slik telefon nå, uten at den har GPRS. Det kan vi for så vidt fortsatt lure på, men etter å ha brukt telefonen en del kan vi i alle fall fastslå en ting; HSCSD duger. Ikke ved en eneste anledning har vi savnet GPRS.

Å sette opp HSCSD (High Speed Circuit Switched Data) er også svært enkelt. Hastigheten er god nok til at du kan kjøre streamet video i lav oppløsning.

Liten NetBook

Som mobiltelefon blir 9210 noe klumpete, men tatt i betraktning hvilke funksjoner telefonen har er vi mer enn villig til å kjøpe jakke med større lommer. Inne i telefonen ligger en fullverdig PDA. Funksjonaliteten er omtrent den samme som på Psion NetBook, med tilsvarende grensesnitt mot PC-verdenen.

Annonse


Kompatibilitet

Her er det bare å flytte filer og tekst på kryss og tvers mellom maskiner og applikasjoner. 9210 fikser også installasjonsfiler (*.sis), slik at du enkelt kan installere nyttige tilleggsapplikasjoner fra Internett. Det er verdt å merke seg at du ikke kan bruke en hvilken som helst fil som kjører på Psion, men må holde deg til filer som passer til Quartz referansedesign.

Kontor

Nokia 9210 kan åpne e-postvedlegg i Word og Sheet tilsvarende MS Word og Excell. Den har fax, e-post, regneark, tekstbehandler og powerpoint-leser, Internett, WAP, videospiller, kalkulator, kalender, adressebok – kort sagt det meste du kan få bruk for på et kontor.

Skjermen er knivskarp og godt lesbar i alle lysforhold inklusive norsk sommersol. Ikke trekker den mye strøm heller.

Outlook

Synkronisering mot Outlook (eneste PIM vi prøvde i denne omgang) gikk også svært greit. På samme måte som på en Psion definerte vi felter og konverterte databaser frem og tilbake mellom telefonen og PC’en.

Konfigurering av e-post, WAP og Internett gikk som en lek. Her er Nokia 9210 faktisk enklere å sette opp enn de tidligere epoc-maskinene vi har brukt.

Brukergrensesnitt

Brukergrensesnittet er også svært likt det vi kjenner fra Psion. Forskjellen er at du ikke har noen trykkfølsom skjerm (!). Dermed er du låst til knappene på telefonen, med de begrensningene dette gir. Nå kan du riktig nok bruke navigasjonstasten som mus (musepeker dukker opp på skjermen om du trykker ctrl-Q), men å da mister du samtidig muligheten til å forskyve skjermbildet når du navigerer på Internett.

Nettleseren er god, med støtte for frames, SSL3 og JAVA. WAP-browseren er også kraftig forbedret på 9210, og med større utbredelse av denne type terminaler ville WAP utvilsomt hatt en lykkeligere oppvekst.

Små svakheter

Men for å komme ned på bakken – det er fortsatt en del svakheter ved 9210. Navigasjonen i skjermbildene kunne vært enklere, størrelsen kunne vært redusert (ikke noe problem rent teknisk), og minnet internt i telefonen er for lite (ca 2,5 MB tilgjengelig). Dette førte blant annet til at vi ikke fikk åpnet enkelte av filene i den innebygde hjelpemenyen uten først å måtte gå inn og lukke andre applikasjoner. Nå har imidlertid telefonen ekstra lagringsplass på et medfølgende minnekort.

ÆØÅ

Tastaturet mangler norske taster, så om du vil skrive på norsk må du grave deg frem i en jungel av spesialtegn skjult under Chr-tasten. Heldig vis er det mulig å tilordne taster til de tegnene du bruker oftest, slik at du eksempelvis kan trykke Chr/o for å hente frem en ø. Nokia lover imidlertid at telefonen vil ha nordisk tastatur når den kommer i salg. På sikt vil den også komme med norsk operativsystem, får ITavisen.no opplyst.

Konklusjon:

Utvilsomt den beste PDA/telefonkombinasjon du kan få tak i, når 9210 kommer på markedet i august. Vi kjenner ikke den endelige prisen men har begynt å se oss om etter banker med slette sikkerhetsrutiner.