Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mobilprodusentene med strålefiltre

De tre store mobilprodusentene Nokia, Motorola og Ericsson har i hele åtte år visst om en mulig sammenheng mellom hjernekreft og mobilbruk. Nå tar de patent på strålefiltre.

Dette melder den britiske avisa The Times.

De tre selskapene drevet utførlig forskning på emnet i hele åtte år, og skal i følge The Times vite en god del mer enn myndigheter og offentlige forkningssinstitusjoner som har beskjeftiget seg med samme problematikk.

Nokias patentsøknad

Avisa har fått tilgang til papirene som Nokia har sendt inn til det føderale, amerikanske patentkontoret i Washington. Av papirene går det klart fram at Nokia er klar over en mulig sammenheng mellom hjernekreft og mobilbruk, og at patentet gjelder tiltak mot dette problemet.

I det amme dokumentet går det også fram at Nokia og deres største konkurrenter Ericsson og Motorola i åtte år har jobbet med ulike måter å løse problemet på. Det har vært et visst samarbeid, men i utgangspunktet satser de tre selskapene på ulike løsninger.

Tar det seriøst

– Dette viser at telefonprodusentene tar mulighetene for helseproblemer mye mer seriøst enn de sier offentlig, sier Alasdair Philips i den britiske forbrukerorganisasjonen Watchdog til The Times.

Dermed har vi kommet i den underlige situasjon at mens noen av verdens fremste eksperter på hjernekreft på det nærmeste kategorisk avviser en sammenheng, er mobilprodusentene villig til å godta at det kan eksistere en risiko.

Foreløpig finnes det bare håndfaste vitenskapelig bevis for at NMT-telefoner og til dels trådløse hjemmetelefoner kan forårsake kreft i hjernen.

Stikkord: Mobil