Hopp til navigasjon Hopp til innhold

EU skeptisk til DVD-soner

Europeiske forbrukere klager høylydt over sone-idioti og høye priser på DVD-filmer fra Hollywood. Nå tar EU affære.

Bil-DVD
Ifølge Financial Times har EU-kommisjonen nå bedt filmselskaper i Hollywood redegjøre for prisingen av DVD-filmer. Kommisjonen stiller i tillegg spørsmålstegn ved dagens soneinndeling, som gjør at DVD-plater kjøpt i USA ikke uten videre fungerer på DVD-spillere i Europa.

I USA koster DVD-filmer normalt mellom 140 og 190 kroner, mens prisene i Storbritannia tilsvarer mellom 230 og 360 kroner. I Norge ligger til sammenligning gjennomsnittsprisen på mellom 200 og 300 kroner – avhengig av hvor ny filmen er og hvor du kjøper den.

Prissamarbeid?

EU-kommisjonen mer enn antyder at de har mistanke om et prissamarbeid filmselskapene og importørene i mellom. I tillegg kjøper de ikke uten videre filmselskapenes ønske om å hindre europere å se Hollywood-suksessene før de kommer opp på kino i de europeiske landene.

For drøyt

Den nye vendingen fra EU-kommisjonen er et signal om at nok er nok. Tidligere har samme EU-organ gitt filmselskapene langt på vei medhold i at det skal være forbudt å kopiere filmer og CD-plater til privat bruk.Men at det skal være forbudt å se en film som er åpent tilgjengelig i andre markeder, er åpenbart en for drøy kamel å svelge for Brussel.