Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Gratisprogram avslører spioner

En rekke nettsteder har innhold du kanskje ikke ante at eksisterte. Hensikten er som regel å spionere på dine nettvaner for å kunne sende deg målrettet reklame.

Bugnosis
Men det kan selvsagt også være andre og langt skumlere grunner til at en del nettsteder er utstyrt med usynlig programvare som analyserer maskinen din og sender informasjon tilbake til avsenderen. Noen stjeler regelrett IP-adressen din for å late som de er deg når de driver lyssky virksomhet på nettet. Andre installerer programvare på maskinen din uten å gjøre deg oppmerksom på det.

Pressmiddel

Nå har The Privacy Foundation lagt ut et program som oppdager slike forsøk og gir deg beskjed om hva som er i ferd med å skje. Programmet er også ment som et pressmiddel for å få de store selskapene som AOL, DoubleClick og Yahoo til å avsløre hva de samler av informasjon, og hvordan denne informasjonen blir benyttet.

Bugnosis installerer seg selv etter nedlasting, og kan deretter konfigureres til å passe dine behov. Når maskinen din blir utsatt for mistenkelig aktivitet vil et ikon begynne å blinke.

Ingen beskyttelse

Helt nøyaktig er Bugnosis ikke, og selv tellere kan bli oppfattet som bugs. Bugnosis avslører og analyserer men blokkerer ikke web bugs. Til det finnes en rekke andre programmer tilgjengelig. Har du installert en brannmur eller et program som blokkerer cookies trenger du heller ikke Bugnosis, skriver ZDNet.