D-Link DI-713P 140

Annonse


TEST: Trådløs bredbåndsdeling i stua

La det være sagt med en gang: Dette er et produkt jeg ba om å få teste. Og med vann i munnen og julaften i vente ble jeg ikke skuffet.

Jeg er lei av kabler, hubber, rutere og svitsjer, men vil ha Internett i alle rommene i huset. Til nå har jeg brukt en 3Com AirConnect basestasjon koblet til kabelmodemet fra min internettleverandør Telenor Avidi. Løsningen koster godt over 10.000 kroner, og jeg må «jukse til» deling av forbindelsen til andre maskiner enn min bærbare med trådløst kort.

D-Link, som nylig etablerte seg i Norge, har nå sluppet ut sin trådløse bredbåndsruter/svitsj/brannmur-dings med den intetsigende betegnelsen DI-713P. Den lille boksen er spekket med finesser:

  • 802.11b trådløs basestasjon med to antenner
  • Enkel brannmur (NAT, ruting/sperring av porter)
  • 64/128 bit WEP Kryptering
  • 10 Mb WAN-port (for ADSL/kabelmodem)
  • 3 port 10/100 svitsj (for vanlig nettverkskobling)
  • Printerserver (kun med Windows-klienter)
  • Seriell port (for evt. modem/ISDN)
  • DHCP-tjener
  • Web-basert konfigurasjon og oppgradering

Spesifikasjonene viser at boksen nok dekker behovet for mange mindre bedrifter også. Hvorfor kjøpe en standard basestasjon og en kostabr ruter når man kan kjøpe en rimeligere løsning som gir deg mye ekstra på kjøpet?

Annonse


D-Link 713 oppsett blank
Vi gikk inn til http://192.168.0.1…
D-Link 713 oppsett linje
Valgte Setup, Dynamisk IP, Save og Reboot…
D-Link 713 konfigurert
… og var på lufta 5 sekunder senere.

Forberedelser

Av en eller annen grunn leste jeg instruksjonsboken før jeg begynte installasjonen. Sikkert ikke så dumt, ettersom jeg er over 30 år. Det skulle vise seg å være unødvendig, for det følger med en meget god «quick start guide», som forklarte alt på en side. Men instruksjonsboken anbefales på det sterkeste, for her var det forklart på en veldig fin måte en del gunnleggende info om nettverk, trådløse nettverk, oppsett og sikkerhet. Stort pluss til D-Link.

Jeg plukket vekk den gamle 3Com basestasjonen og koblet ledningene til D-Link-boksen (heretter kalt DL). Ikke uventet fikk jeg ikke kontakt med DL, men det får de noe svake driverne til det trådløse 3Com nettverkskortet på min bærbare PC ta skylden for. Etter en omstart blinket lampene som normalt, og jeg hadde fått tildelt IP-adresse, men kom ikke ut i verden.

Det var ikke så rart, for først måtte jeg fortelle DL-ruteren hvilken type internettforbindelse jeg har. Det var så enkelt at selv min sjef kunne klart det. Inn i det webbaserte kontrollpanelet via min nettleser, valgte Setup, Dynamisk IP, Save og Reboot, og 5 sekunder senere var jeg på lufta. Se illustrasjonene til høyre. Nok et stort pluss.

Midlertidig dårlig hastighet

Jeg skal fort forklare denne overskriften: Det var siste kvelden med BigBrother. Det er den eneste forklaringen jeg kan tenke meg. Alt så tilsynelatende normalt ut, men responsen på nettet syntes litt treg. Jeg testet ITavisen-speedometeret, og ganske riktig, under halvparten av ytelsen jeg normalt har. Og denne linjen har vært meget stabil i flere måneder.

Speedometerhastighetene viste 221, 332, 420, 380, 372 kbit/s på min 512-linje. Jeg får nesten alltid over 500. På en spillnedlasting fra Bredbåndsfabrikken: Mellom 28 og 42 kB/s.

FTP måtte endres

Skulle så prøve å koble med opp med ftp mot vår server. Her måtte det endringer til i innstillingene. Det var ikke verre enn å kjøre i passiv modus, ettersom jeg nå gikk gjennom en brannmur. Ytelsen varierer mellom 30 og 63kB/s, så det kunne tyde på at det var Avidi som har mye trafikk.

Noen timer senere var Ramsy ute av bildet, linja normal igjen, og jeg fikk de hastighetene jeg forventet. Go Fast!

Signalstyrke

DL-boksen har to antenner, som virker solide, og er justerbare i alle retninger. Plasseringen av boksen har alt å si når det gjelder mottaksforhold i huset. I min leilighet over to plan med betonggulv forsvant signalet på temmelig nøyaktig samme sted som da jeg brukte 3Com sin basestasjon. Fremdeles brukte jeg 3Com kortet på PCen.

Neste prosjekt: Å koble til D-Link sitt trådløse USB nettverkskort (sold separately, som det heter). En meget elegant liten sak. Jeg lastet ned siste driver fra D-Link sine hjemmesider (har for vane å gjøre det med trådløse duppeditter, for her er det ofte mye å hente ytelsesmessig). Plug & play, kortet ble funnet og driver installert.

D-Link ruter, modem, usb
Trekløveret som gjør livet mitt så meget lysere: Kabelmodemet fra Avidi, D-Llink ruteren og det lille trådløse USB-nettverkskortet.

Programmet for konfigurasjon og måling av signalstyrke måtte installeres separat. Dette burde blitt gjort samtidig. Det ble litt kluss før Explorer skjønte at 3Com-kortet var borte og trafikken nå skulle gå en annen vei, men det får operativsystemet ta ansvaret for.

USB-kortet sliter litt med å holde orden på hvor basestasjonen er, og har en tendens til å falle ut når jeg beveger meg bort fra DL basestasjonen. Men så snart jeg sitter på plass har jeg fremdeles god linjekvalitet på samme sted som 3Com-kortet falt ut. Det skulle bare mangle på et vesentlig større kort med mulighet for å lage en langt bedre antenne.

Brannmur

Brannmuren fungerte som forventet. DHCP-tjeneren deler ut lokale IP-adresser og innstillinger, og ruteren sørger for at trafikken kommer ut i verden. I utgangspunktet er det bare DL som er synlig for omverdenen. Men her kunne jeg gjøre mange innstillinger. Jeg kan styre spesifikke porter til bestemte IP-adresser i det lokale nettverket. Dermed kan jeg sette opp både den ene og den andre tjeneren på innsiden. Nå blir sikkert Avidi-politiet gærne, men det får så være. De er borte nå, den slemme mannen fra D-Link skulle nemlig ha igjen testustyret…

Videre kan jeg sperre og åpne aksessen på bestemte porter og IP-adresser. Disse kan spesifiseres på mange måter, både kommadelt og som serier. Dette gjør konfigurasjonen svært mye enklere. Uansett må du vite hva du surrer med når du er inne i brannmuroppsettet, og er vel ikke noe folk flest kommer til å pusle med.

Sikkerheten ivaretas med støtte for både 64 og 128 bits WEP-kryptering. Da skal det nok mye til før naboen gjetter hvilken nøkkel du har satt. Det som kanskje savnes for bedriftsbrukerne er muligheten til å sette tilgang på MAC-nivå (en hardware-nøkkel som er unik for alle nettverksenhetene).Oppdatert 19. juni 2001: Etter å ha oppgradert firmware (fra www.dlink.com.tw) har jeg må full sikkerhet også på MAC-nivå. Imponerende!

D-Link DI-713P baksiden
En god nerd liker å se baksiden av medaljen før han kjøper.

Stabilitet og oppgradering

DL har stort sett fungert helt knirkefritt. En gang i løpet av testuken mistet jeg kontakt med boksen, og måtte rett og slett slå den av og på (dvs. dra ut strømmen, for det er ingen av/på-knapp). Da fikk jeg kontakt igjen med en gang. Jeg aner ikke hva dette skyldtes. Ellers opplevde jeg et par ganger å vente et par skunder før DL reagerte når jeg surfet. Dette var typisk når den ikke hadde vært i bruk på en del timer. Kanskje var det IP-adressen fra Avidi som måtte fornyes. Uansett var dette bedre enn 3Com-løsningen, som ikke fungerte så veldig bra sammen med Avidi-modemet. Med dette måtte jeg slå av modemet når jeg hadde vært offline i typisk 10-12 timer. DL klarer på en mye bedre måte å «holde liv i forbindelsen».

Jeg oppgraderte ikke programvaren på DL, av to grunner. Jeg så ikke behovet, og jeg fant ikke noen nyere versjoner på nettet. De jeg fant (på D-Links ellers meget gode supportsider) var eldre enn de som var installert. Men jeg skulle gjerne ha testet en oppgradering, for oppgraderingen var helt genial: Du laster opp en fil fra den web-baserte admin-siden, akkurat som du laster opp bilder eller filer til en webside. Enklere kan det ikke gjøres!

Pris

Herligheten koster om lag 4.500 kroner (inkl. mva.), men inkluderer ikke USB-kortet (vel 2.200,-) Dermed priser D-Link seg svært gunstig, alle finessene tatt i betraktning. Trådløse 802.11b-kort har den siste tiden begynt å krype ned i 1.500 kroner. Å slippe alle kablene er verd det dobbelte, spør du meg, selv om den interne nettverksytelsen bare er en brøkdel av hva du får med et kablet nettverk.

Flere alternativer er allerede på markedet, f. eks Zyxel Prestige 316, til runt 6.000 kroner eller 3Com Home Wireless Gateway til rundt 4.000,-. Umax og Draytek har også tilsvarende produkter som snart er tilgjengelig i Norge.

En leser har også tipset oss om en boks fra SMC (SMC7004AWBR) med temmelig like spesifikasjoner som D-Link-boksen, til vel 4.000 kroner, også tilgjengelig i Norge. Muligens snakker vi om samme innhold i annen innpakning, men det er ikke bekreftet.