Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Japan prøvekjører 3G

Verdens første 3G-nettverk er i ferd med å komme på bena i Japan. Drøyt tre tusen innbyggere i Tokyo har fått gratis testtelefoner.

Panasonic UMTS spill
Etterspørselen etter de nye 3G-telefonene var ikke uventet enorm. Hele 147.000 japanere sendte inn søknad om å få være med i prøveprosjektet, men bare 3.300 fikk positivt svar.

Oppe fra oktoberl

Det er NTT DoCoMo som står bak prosjektet, og selskapet håper å kunne lansere en fullverdig tjeneste fra oktober. Men problemer med programvare har forsinket prøvenettene, og de mye etterlengtede VM-telefonene (Video Mobile) vil ikke være klare før tidligst om en måned.

De nye telefonene i 3G nettet (også kalt UMTS, Universal Mobile Telephone System) skal være konstant tilknyttet internett med mulighet for rask overføring av data, så som e-post, video eller annen filoverføring.

Positivt

Testbrukerne gir positive tilbakemeldinger, til tross for at det foreløpig er tynt med tilpassede tjenester. Deltakerne i testen har fått gratis telefoner, men må betale en avgift for den mengden av data som de faktisk overfører.

Teknisk sett er testtelefonene ennå umodne. Skjermen har en tendens til å fryse, og testerne blir etter hvert ganske flinke til å løsne batteriet for å »boote» hele greia, melder BBC News.

Telenor er nå i gang med å montere utstyret som skal gi 150.000 Osloinnbyggere innenfor ring 3 tilgang til tredje generasjons mobilnett. I 2005 er det ventet at hver krik og krok av landet skal være dekket.

Stikkord: Mobil