Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Opera ut mot britiske myndigheter

Nettsidene som skal presentere det offisielle Storbritannia forutsetter at du har nettleser fra Microsoft. Nå protesterer norske Opera overfor britiske myndigheter.

Opera microsoft IE
Det britiske nettstedet The Register raser mot Microsoft, etter at de utviklet portalen for det offentlige Storbritannia. For å kunne bruke sidene trenger du et sertifikat som bare Microsofts egne nettlesere (IE 5.01 eller høyere) kan gi deg.

Og ikke nok med det – nettleseren må også kjøres på en maskin med Windows operativsystem.

Storsatsing

Nettportalen, gateway.gov.uk, skal være «sentral registreringstjeneste for alle e-regjeringens tjenester i Storbritannia». Portalen spiller en sentral rolle i regjeringen Blairs planer om å bringe samtlige offentlige tjenester på nett innen 2005. Det er med andre ord ikke småpenger som legges i prosjektet.

Sertifikater

I følge en undersøkelse gjort av det britiske magasinet Linuxuser skal det i enkelte tilfeller ikke være mulig å komme inn på sidene uten Microsofts nettleser. The Register sier de har forsøkt med Netscape 6 på Windows plattform og kommet inn uten problemer.

Men det er når du skal registrere deg for å bruke tjenestene at de alvorligste problemene oppstår. Nettsidene benytter sertifikater fra Equifax og ChamberSign, noe som blant annet utelukker brukere av Opera eller Mozilla. Netscape 6.0 har heller ikke støtte for disse sertifikatene. Brukere av Linux og Mac har heller ingen nytte av portalen.

Opera protesterer

Opera Software eier en av nettleserne som ikke fungerer i denne portalen. Nå vil de ta saken opp med britiske myndigheter. Teknisk sjef i Opera, Håkon Wium Lie sier til The Register at han er sjokkert over situasjonen.

-Nettet er et felles gode, like vel blir det overtatt av et privat selskap. Avtalen Opera inngikk med Symbian i går plasserer oss ansikt til ansikt med Microsoft i kampen om trådløse plattformer. Det er en kamp vi akter å vinne fordi vi har et bedre produkt, sier Lie.

Lie sier han ser det som Operas rolle å jobbe mot en monopolisering av nettet. -Vi vil sørge for at alt innhold på nettet er lesbart og følger standarder. Jeg akter å tilbringe resten av mitt liv på nettet, og jeg ønsker ikke at det skal skje i et Microsoft plaza, sier Lie