Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nordisk telegigant uten Telenor?

Telias toppsjef Marianne Nivert (bildet) kan få den nordiske giganten hun ønsker – uten Tormod Hermansen på laget.

Marianne Niverts
Ryktene flyr lavt om teleoppkjøp etter at Financial Times avslørte Telenors samtaler med TeleDanmark. De samtalene ble resultatløse, men satte søkelyset på Telias ønsker i Norden. Nå sier ryktene at Telia, Sonera og TeleDanmark snakker om å gå sammen.

Det er den svenske nyhetstjenesten Ekonomi24 som skriver om gigantfusjonen. Ekonomi24 hevder at dagens kjappe politiske trekk i Sverige er et resultat av disse forhandlingene. Dette vil gi regjeringen i Sverige anledning til å selge staten ned til under 50 prosent eierandel i Telia. Ekonomi24 mener også å vite navnet på den nye giganten: Nordic Telecom.

Telenor utenfor

Om det skulle bli en slik fusjon har de et hjemmemarked på om lag 20 millioner innbyggere. I svenske nyhetsmeldinger heter det at Telenor havner utenfor alliansen på grunn av at det er vanskelig å forhandle med den norske staten, noe svenskene jo har en viss erfaring med.

Blant alle spekulasjonene nevnes også den finske teleoperatøren Elisa som interessert i å ta Soneras plass i alliansen.

Europeisk nivå

Ifølge di.se vil en nordisk telegigant med Sonera, Telia og TeleDanmark være i samme divisjon som europeiske storheter som Deutsche Telekom, British Telecom og France Telecom samt spanske Telefonica.

Næringsminister Björn Rosengren i Sverige sa tirsdag at det er viktig at Telia har mulighet til å delta i de strukturelle endringene som ser ut til å være under oppseiling.

«Bare» prisen gjenstår

Ifølge Ekonomi24 skal forhandlingene være kommet svært langt, i prinsippet skal bare prisspørsmålet gjenstå. Det er en påstand som er vanskelig å tro på med Telenor-Telia-fusjonen friskt i minne. Nyhetstjenesten peker på at ett av problemene er at store eiere som den finske staten og TeleDanmarks majoritetsaksjonær SBC vil ha betalt i kontanter.

Di.se mener en telegigant av denne dimensjonen vil få en omsetning på 130 milliarder svenske kroner og en børsverdi på 330 milliarder kroner.

(Telecom.no)

Stikkord: Mobil