Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Netscape 6.01

Siste inkarnasjon av tidligere markedsleder Netscape stor og lekker, men litt vanskelig å hanskes med.

Netscape var markedsleder i nettets barndom (eller skal vi si ungdom?), men det tok ikke lang tid før Explorer tok den igjen. Netscape har svart med å stappe inn stadig flere funksjoner, og er nå skikkelig «fatware». I større grad enn Explorer og andre tar den sikte på integresjon mot eksterne tjenester. Disse blir for en stor del levert av Netscape eller AOL, og er bare sånn måtelig interessante for norske brukere.

6.0-versjonen tar ekstremt lang tid å starte, sammenlignet med andre nettelesere. I så måte kan den sammenlignes med Photoshop og andre feite redigeringsprogrammer for krevende multimedia.

Når den først er oppe, er den derimot subjektivt sett like kjapp som konkurrentene.

Kompatibilitetstrøbbel

Nettleseren funger upåklagelig så lenge du ser på nettsider som støtter felles standarder. Kommer du derimot til sider som bruker proprietære Microsoft-varianter av Java, kan du få risikere å få trøbbel. Slike nettsteder blir det stadig flere av, til Microsoft-haternes store fortvilelse. Tidligere hadde Mozilla store problemer med dinside.no sine Javascript- kalkulatorer, men det går i 6.01-versjonen. Selv om det ikke er så elegant at du må se scriptet rulle over skjermen før kalkulatoren kommer til syne.

E-postklienten er minst like avansert som Outlook Express, men ikke fullt så lett å sette opp for de som ikke kjenner Netscape-filosofien fra før. Nyhetsleseren er bedre, men kan heller ikke konkurrere med de beste frittstående løsningene verken i hastighet eller funksjonalitet.

Stikkord: generell test, testprodukt