Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Lucent og Alcatel gir opp

Det ble ikke noe av fusjonen mellom franske Alcatel og erkeamerikanske Lucent. De to teleutstyrsgigantene ble ikke enige, selv om ingen dører er definitivt låst.

Lucent-logo
Det er to selskaper med lange tradisjoner som har snakket om sammenslåing over dammen. For amerikanerne har samtalene ført til diskusjoner om det er mulig å selge Lucent ut av landet.

Selskapet driver nemlig blant annet de berømte Bell Labs – forskningslaben som har bidratt med svært mange innovasjoner som har preget verden i mange år. Faktisk har selskapet røtter helt tilbake til 1885.

Monopol

Den gang var selskapet en del av den amerikanske monopolisten AT&T som ble tvangssplittet i sju regionale selskaper av myndighetene i 1984. Ti år senere ble Lucent Technologies og datamaskinprodusenten NCR splittet ut av det gjenstående AT&T.

Lucent har det siste året hatt store finansielle problemer. Noe av vanskene skyldes en byråkratisk arv fra monopoltiden i AT&T, ifølge analytikere nyhetstjenesten Cnet har snakket med i USA.

Som sine konkurrenter Nortel og Cisco har Lucent de siste årene kjøpt en rekke spennende teknologiselskaper, blant annet Ascend.

Påstanden er at selskapet ikke har klart å ta vare på den kompetansen de på papiret har kjøpt, fordi kollisjonen mellom entreprenør-ånden hos de oppkjøpte og byråkratiet hos Lucent har blitt for voldsom. Dermed har de kjøpt dyrt uten å tjene penger på oppkjøpene.

Teknologi

Lucent har imidlertid masse spennende teknologi å høste fra og et godt navn. Hvor lenge selskapet kan fortsette uten finansielle partnere er uvisst, men det synes klart at Lucent-eierne ikke er interessert i noe billigsalg.

Ifølge Cnet er forholdet mellom salg og fusjon noe av årsaken til at ekteskapet med Alcatel ikke ble noe av. Lucent ønsket en fusjon mellom likeverdige partnere, mens Alcatel ønsket å kjøpe Lucent til dagens lave børskurs.

Tvunget til billigsalg?

Det er selvsagt mulig at Alcatel har gamblet på at Lucent hadde så store finansielle vansker at de var tvunget til å selge seg billig. Det hadde sannsynligvis vært et kupp, for selskapet sitter på svært mange viktige patenter og teknologisk kompetanse.

Vi tipper at noe av årsaken til at Lucent spaserte ut av forhandlingene med Alcatel var at aksjemarkedet slett ikke ser ut til å ha likt fusjonsforhandlingene. Mens ryktene om forhandlingene har versert har Lucent-kursen falt 16 prosent til 8,23 dollar på tirsdag. Dette er om lag en tiendedel av det kursen var for ett og et halvt år siden.

(Telecom.no)

Stikkord: Mobil