verdensrommet

Annonse


Porno fra Venus, e-post fra Mars…

verdensrommetInternet Engineering Task Force, gruppen som setter standarder for Internett, vil i år begynne å teste nettprotokoller beregnet for kommunikasjon mellom sendere og mottakere som ikke nødvendigvis befinner seg på vår egen planet. Den først live-testen forslås å legges til NASAs Mars-ekspedisjon i 2003, skriver CNet News.

Forslaget innebærer et “nettverk av Internett”, som skal gjøre det lettere å kommunisere mellom planeter, satelitter, asteroider, romskip, og skape et stabilt interplanetarisk nettverks-backbone.

Bare med lysets hastighet

Riktignok setter lysets hastighet enkelte begrensninger på solsystem-nettet. Et signal bruker nesten seks minutter på å nå Mars når planetene er på sitt nærmeste. En e-post til Alpha Centauri, den nærmeste stjernen utenfor vårt eget solsystem, har en leveringstid på drøye fire år.

– Den uunngåelige forsinkelsen som oppstår over slike lange avstander gjør det vanskelig å kommunisere i “chat-modus”, og det blir derfor mer som å sende e-post. Men i områder hvor forsinkelsen ikke nødvendigvis er så stor, for eksempel rundt jorden, inni et frittflyvende romskip, eller på og rundt andre planeter, kan vi bruke protokoller som er nært beslektede med de vi bruker på jordens Internett, sier Adrian J Hooke, en av forskerne bak forslaget, til CNet News.

Mars kan altså se ut som om å bli den første planeten som tar del i det interplanetariske nettet, og Internet Enginnering Task Force tror at den røde planeten kan ha blitt utstyrt med opptil syv kommunikasjonssatellitter innen 2010.