Piratfilm

Annonse


Piratfilmer i hopetall på nettet

PiratfilmDet er bare et spørsmål om tid og båndbredde før utveksling av hele filmer over Internett kan gjøre slike raskt og enkelt som mp3-filer. Riktignok tar det mangfoldige timer å laste ned en helaftens spillefilm over en middels bredbåndslinje, men de som allerede nyter 10 megabit/s fra Bredbåndsfabrikken kan med gode forbindelser ta ned en film på den tiden det tar å spise en god middag.

Ikke kinoklare

Vi snakker ikke om gamle filmer som du finner på videosjappa, men flunkende nye filmer – som til og med blir tilgjengelige på nett før de overhode har hatt sin første kinovisning.

Når nesten-ferdige versjoner av Tomb Raider, såvel som sniktitter på Star Wars: Episode 2 er å få tak i, skyldes det innsats fra filmgale nettfantaster. Ofte er det snakk om at noen rett og slett har vært frekke nok til å bruke et lite digitalkamera til å filme lerretet under en prøvevisning. Da blir resultatet naturligvis ikke kinokvalitet, men de som ikke kan vente får i det minste muligheten til å se filmene noen måneder før de kommer ut i Norge.

Morgendagens Napster

Minst like truende for filmindustrien er såkalt “ripping” rett fra DVD. MPEG-4-formatet DivX gir spillefilmer som kvalitetsmessig ligger et sted mellom en god VHS og DVD, med filstørrelser rundt 6-700 MB.

Annonse


Dette er store og uhåndterlige filer, men allerede i dag finnes det tusener av mennesker villig til å investere mange timer i å bytte filmer på peer-2-peer nettverk som Gnutella, DirectConnect, og Hotline. Det er ikke vanskelig å se for seg at eskaleringen av båndbredde i løpet av få år vil gjøre nedlasting av film like smertefritt som MP3 i dag.

Det gjenstår å se om piratkopiering av film på Internett vil nå samme de samme høydene som musikk i dag, og naturligvis også om filmbransjen lykkes bedre enn plateselskapene i å legge seg i forkant av teknologien.

Kriminelt?

At du kan laste ned film over Internett, betyr selvfølgelig ikke at du nødvendigvis har lov. Men foreløpig er de juridiske spørsmålene rundt kopiering og nedlasting uklare, og gjenstand for stadig diskusjon og debatt.

At det er ulovlig å gjøre sin “rippede” eller piratkopierte filmer åpent tilgjengelig på nettet kan se ut til å være hevet over rimelig tvil. Derimot er det langt fra sikkert at man faktisk bryter loven ved å laste ned saker og ting som man finner når man er ute og surfer – enten det er på Internett eller på andres harddisker gjennom et peer2peer-nettverk. Husk at hvis filene du laster ned havner i en av dine egne delte mapper, så blir du selv innholdsdistributør av det ulovlige materialet.