Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nå kommer GPS-telefonen!

Det er kanskje tidlig å begynne å tenke på julaften, men etter å ha mottatt et testeksemplar av Benefons nyeste GSM/GPS har jeg allerede lagt inn forhåndsbestilling hos julenissen.

Benefon Esq
Nå skal det innrømmes at jeg snakker om førsteinntrykk, for så langt har vi ikke fått testet telefonen mer enn ganske overflatisk. Men det ser lovende ut!

Tøffere enn toget

Selv emballasjen oser av kvalitet. Benefon ESC leveres i en slags metallsylinder i profilert aluminium med et buet vindu i front. Emballasje går normalt rett i søpla, men ikke denne gangen. Hvem vet, kanskje kan den komme til nytte en dag?

Selve telefonen er forbausende liten, spesifikasjonene tatt i betraktning. Skjermen er på omtrent samme størrelse som på en Garmin 12XL GPS-mottaker, mens volumet for øvrig er under det halve. Høyde og bredde tilsvarer Ericsson R320/520.

Overflaten er en kombinasjon av børstet metall og sort gripesikker gummi. Telefonen er laget for bruk under ekstreme forhold, og skal tåle både støt og vannsprut, i alle fall innefor rimelighetens grenser. Den ligger godt i hånden og har en GPS-antenne som kan vippes ut for optimal satellittkontakt.

PDA-funksjoner

Som telefon dreier det seg om en ganske ordinær GSM-telefon med mulighet for å overføre data med 14,4 Kbit/s (støttes i Telenors nett). Dessuten har den alle de finesser du forventer av en moderne profftelefon, som prediktiv skrivefunksjon, notisbok, kalender, avtalebok, alarm og kontaktregister. Kabelen som følger med lar deg administrere telefonens PDA-funksjoner fra PC’en.

Almanakken er både ryddig og oversiktelig, med ulike alternativer for grafisk kalenderoversikt og liste med de nærmeste avtalene. Klokken er det satellittene som styrer – den går alltid helt riktig, og viser også tid for soloppgang/solnedgang der du befinner deg. Nyttig både på fottur i fjellet og som ansvarlig for flagghal i heimen.

Den store skjermen øker også underholdningsverdien på de 7 spillene i telefonen.

Tre små tastetrykk og Drammen er borte…

Funksjonsrik GPS

Som GPS mottaker (Globalt Posisjonerings System) oppgir ESC posisjon basert på data fra inntil 12 satellitter samtidig med et avvik på +-5 meter. Posisjonen kan vises som koordinater, eller grafisk på et kartutsnitt. Kartene laster du ned fra Internett og lagrer i telefonens minne. GPS-mottakeren viser blant annet spor, rute, veipunkter, retning, hastighet og høyde. Dataene kan kjøres ut som NMEA-signal til annet navigasjonsutstyr (autopilot, ruteplanlegger osv).

Det er plass til ca 2MB med kartdata, men hva dette betyr i praksis avhenger av hvor mye informasjon det er på kartene du laster inn (verdenskartet inneholder mindre informasjon enn kartet over Oslo).

Kart fra nettet

Å laste kart kan høres komplisert ut, men det er forbausende enkelt. Du registrerer telefonen på www.genimap.com, og kan så klikke deg rundt i verden og zoome inn på aktuelle områder. Over kartet ligger et rutenett, og du merker av de rutene du ønsker å kopiere. Dermed slipper du å fylle minnet med kartdata fra områder som er uaktuelle. Er telefonen koblet til PC’en er det bare å lagre de valgte kartområdene. Det kreves ingen installasjon av software eller drivere for å gjøre dette.

De mest detaljerte kartene i denne kartbasen er vei- og bykartene. Om ikke lenge vil du også kunne hente ned topografiske kart over hele Norge. Også spesialkart som turkart over Nordmarka er planlagt distribuert gjennom Genimap, sier Anders Folkenborg i TeleScan, Benefons representant i Norge.

Friendfinder

Men ESC er ikke bare en telefon med GPS-mottaker. Telefonen har også en del funksjoner der GPS og mobiltelefoni er integrert. Her kan du blant annet velge å sende din posisjon som et nødsignal, du kan utveksle veimerker med andre ESC-brukere, eller spore vennene dine ved å laste ned koordinatene for stedet der de befinner seg (forutsetter at de også har en Benefon GPS-telefon).

En rask test av karttjenestene og funksjonaliteten på telefonen viser at det dreier seg om et kraftig verktøy. Følsomheten på GPS-mottakeren er god, og både i bil og på buss fikk vi inn tilstrekkelig med satellitt-informasjon til å bli posisjonert, selv uten ekstern antenne.

Oppløsningen på dagens kart er best egnet for den som holder seg etter veiene. Nedlasting av kart fra PC til telefon tar også overraskende lang tid (kan til dels forklares av forbigående nettverksproblemer).

God meny

Telefonen har en rekke funksjoner du ikke er vant til på en mobiltelefon, og har du aldri forsøkt en GPS er det lett å gå surr i begreper som bæring, waypoints, rute osv. Men menyene på telefonen gir god oversikt, og blar du litt i bruksanvisningen vil du snart beherske telefonen på egenhånd.

Ikke WAP

Det eneste vi egentlig savner i denne telefonen er muligheten for å laste ned kart direkte over mobiltelefonen. Siden telefonen kan sende informasjon om hvor den befinner seg burde det være en smal sak å sette opp en kartserver som kunne forsyne telefonen med aktuelle oppdaterte kart. Da kunne man også fått dagsaktuell informasjon om stengte veier, skredfarlige områder osv. Med kombinasjonen WAP 1.2.1 (push) og GPS kunne telefoni og posisjonering vært enda tettere integrert.

Vi har ikke fått testet batterikapasitet/strømforbruk i ulike modus, men konstaterer at GPS trekker en del strøm. Her finnes imidlertid en spareinnstilling. Telefonen kan også programmeres til å slå seg av og på til bestemte tider. På tur i skog og mark er batterikapasitet en vesentlig detalj.

Forhandlerne mottar de første demonstrasjonstelefonene i disse dager, og om ikke lenge vil også du kunne storme til butikken med din bestilling. Prisen på vidunderet er 9990 kroner. Jeg sender ønskelista i dag, så julenissen får tid til å spare.

Stikkord: Mobil