Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Virus angriper Echelon

I følge europeiske regjeringer overvåker amerikanerne e-posten vår via systemet Echelon. Nå har det kommet et virus som kan bety slutten på det.

NSA-logo
Viruset er en orm, og går under navnet VBS/LoveLet-CL. Det fungerer som tradisjonelle ormer. Du åpner et vedlegg i Microsoft Outlook, det installerer seg på harddisken og kopierer seg selv videre til e-postadresser i adresseboka di.

Skumle ord

Det som gjør dette viruset så spesielt, er innholdet i e-posten den sender videre. Her forekommer ord som «NSA», «PGP», «cia», «yemen», «kill», «wiretrap», «hezbollah», «islamic revolution».

Echelon-systemet administreres av NSA (National Security Agency), og fungerer slik at det snapper opp ord som omhandler terrorisme, anti-amerikansk virksomhet, drapstrusler og liknende. Både e-post, nettsider og telefonsamtaler blir etter sigende avlyttet over store deler av verden.

Fransk protest

Den franske regjeringen har slått fast at NSA driver slik virksomhet overfor franske borgere, og har levert en offisiell klage til USA. Flere andre europeiske regjeringer ventes å gjøre det samme.

Opphavsmennene bak det nye viruset håper at de skal generere så store mengder e-post med skumle ord at hele Echelon-systemet bryter sammen.