Annonse


Finsk UMTS-nett uten telefoner

Soneras konkurrenter har bedt om å få utsette lanseringen av sine UMTS tjenester i påvente av at teknologiindustrien skal klare å produsere telefoner for det nye nettet. Flere land, blant annet Spania, har allerede gitt grønt lys for en slik utsettelse.

Først med konsesjoner

Finland var det første landet i verden som fordelte UMTS-lisenser. Det skjedde i mars 1999. De fire lisensvinnerne var Sonera, Radiolinja, Telia Mobile og en sammenslutning av regionale teleselskaper som kaller seg Suomen Kolmegee.

Vil godta forsinkelser

En forutsetning for tildelingen var at nettene skulle være klare til 1. januar 2002. Nå har Radiolinja bedt om en utsettelse, angivelig fordi de ikke klarer å skaffe telefoner til tjenesten. Den finske transport- og kommunikasjonsministeren Olli-Pekka Heinonen sa sist måned at han vil vurdere å utsette oppstarten av UMTS dersom operatørene ba om det. Det er imidlertid uklart om Radiolinja har fått godkjent sin søknad om dette.

Liten hjelp fra Nokia

Sonera akter imidlertid ikke å la seg stoppe, og fastholder planene om å skru på UMTS-nettet 1. januar. – Sannsynlig vis vil det ikke finnes telefoner for dette nettet når vi lanserer, sier en talsmann for Sonera til BBC. Han legger til at selv ikke finnenes Nokia kan komme Sonera til unnsetning. Nokia vil ha 3G terminaler klare først mot slutten av 2002.