Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kopisikker CD hacket?

En helt ny teknologi er tatt i bruk for å hindre ulovlig kopiering av musikk-CD’er. Men musikken var på nettet før den «kopisikre» CD’en var på plass i butikkhyllene.

Charely Pride
Det er Charlie Prides siste album som nå er dukket opp på nett. Albumet, som heter «A tribute to Jim Reeves» består av 15 sanger. Mandag lå åtte av dem fritt tilgjengelig på en privat hjemmeside hos Yahoo.

Via Australia?

Når låtene nå er tilgjengelige i MP3-format blåses det nytt liv i debatten om kopisikring av CD’er. Selskapet SunnComm har levert kopibeskyttelsen, og hevder det ikke dreier seg om noe hack.

– Vi har en mulighet til å sjekke om det er våre CD’er som er kopiert, men det er det ikke. Trolig dreier det seg om kopier fra ett av de 2000 albumene som er solgt i Australia, sier SunnComms styreformann, John Aqulino.

Men at filene finnes på nettet viser i alle fall at det har liten hensikt med kopibeskyttede CD’er, så lenge de samme låtene finnes på CD’er uten slik beskyttelse.

Kortlivet beskyttelse

– Denne typen CD’er får ikke noe langt liv, sier Aram Sinnreich fra analyseselskapet Jupiter Research til Zdnet. -Med mindre alle CD’ene har beskyttelse blir det aldri noe mer enn en meningsløs akademisk øvelse, sier han.

Alle tidligere forsøk på å lansere kopisikre CD’er har vært fiaskoer. Sist da tyske BMG sendte ut 130.000 CD’er med beskyttelse fra israelske Midbar. Prosjektet måtte stoppes etter en flom av klager fra forbrukere som ikke fikk spilt platene i det hele tatt.

Bakover kompatibel

Et annet problem er at teknikken som benyttes må være bakoverkompatibel. Koding som hindrer kopiering må kunne leses og oppfattes også av CD-spillere produsert lenge før kopibeskyttelsen.

Hacket alt

Men industrien gir seg ikke, og inviterte hackere til å prøve seg på finalistene i en større sikkerhetskonkurranse. Et lag ledet av professor Edward felten fra Princeton University hacket alle de fire finalistene, og ble truet med søksmål da de ville legge frem forskningsmaterialet som viste hvordan de knuste kopibeskyttelsen.