Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Microsoft på jordet med programutleie

Microsoft og andre går nå i retning av ASP-løsninger, der selskaper leier framfor å kjøpe programvare. Denne taktikken er dømt til å mislykkes, mener Linux-oppfinneren Linus Torvalds.

Torvalds, Linus

Den sky, finske programmereren gir vanligvis ikke intervjuer. Men utgivelsen av hans selvbiografi får ham til å stå fram i alle amerikanske medier.

– Alle vil nå leie ut framfor å selge programvaren sin. Det er forferdelig. Det er dømt til å mislykkes fordi ingen vil ha det slik, sier Torvalds til news.com.

Både Microsoft og andre ser for seg at den cellofan-innpakkede esken med CD-ROM snart er en saga blott. I stedet skal programvaren ligge ute på nettet, og brukerne betale en månedlig eller årlig leie for å bruke den.

Det tror Linus er feilslått.

– Folk vil eie sin egen programvare og oppgradere når de vil. Dessuten tror jeg at behovet for oppgraderinger vil minske i tida som kommer. Mange av oppgraderingene vi ser av kjent programvare er jo ubetydelige, og til og med en forverring av forrige versjon.

Avviser kritikk

Torvalds fikk pepper fra Microsofts visedirektør Craig Mundie, som nylig uttalte at åpen kildekode er en trussel mot opphavsretten, og dessuten både ustabil og lite sikker.

Overfor MSNBC, som er deleid av Microsoft, tilbakeviser han på det sterkeste denne kritikken. Han bemerker tørt:

– Jeg forstår ikke hvordan det kan skade Microsoft at jeg gjør min kode tilgjengelig for alle, inklusive Microsoft.

– Hater ikke Microsoft

Linus legger imidlertid stor vekt på at han ikke er noen Microsoft-hater. Han jobber for Transmeta, som har et tett samarbeid med giganten i Redmond.

– Jeg er en av få teknologi-folk som ikke hater Bill Gates. Jeg synes det er merkelig at så mange hater ham og Microsoft, sier han til news.com.

Han mener også det er greit at Microsoft satser på «.net» og ASP-løsninger.

– Mange andre har en slags skjult strategi, der det ikke går klart fram hva de egentlig vil. Microsoft er åpne, og forteller om sin strategi. Men jeg tror som sagt at den vil feile, sier han.