Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kjappere nettverk med FireWire

Alt som skal til er maskiner med firewirekort, kabel og riktig programvare. På et par minutter setter du opp et lynraskt nettverk.

FireWire er teknologien som ser ut til å kunne utkonkurrere USB2 i kampen om hva som skal være fremtidens standard for dataporter. MAC-brukerne var de første som fikk glede av FireWire, og i dag selges ikke et eneste digitalt DV-kamera uten støtte for slik dataoverføring. Årsdaken er at dagens USB-løsning ikke er rask nok for overføring av digitale videosignaler i full kvalitet.

Men FireWire, eller IEEE 1394 som den også kalles, duger til mye mer enn oppkobling av kameraer. Med FireWire kan du raskt lagre store mengder data på eksterne disker. Hastigheten er opp til 4 ganger raskere enn i nettverk basert på standard Ethernet.

Du kan med andre ord flytte kataloger, ta backup av hele harddisken og koble flere datamaskiner sammen i et nettverk som gir høyere funksjonalitet enn dagens Ethernet.

Vi tester

ITavisen.no har testet en løsning som strengt talt ikke består av annet enn en CD med programvare og unike lisenser for maskinene som skal kobles sammen. Vi koblet opp en stasjonær PC med et FireWire-kort fra Pinnacle og en laptop med PCMCIA-FireWirekort fra Orange Link.

Det skulle vise seg svært enkelt å sette opp dette nettverket. Programvaren gir deg anledning til å velge om du vil sette opp en PC som server eller kjøre maskinen som klient i et eksisterende nettverk. Dette gir deg de samme funksjonene som i et hvilket som helst annet nettverk, men med langt større overføringskapasitet.

Den høye hastigheten har også betydning for den som ønsker å spille nettverksspill, om vi skal tro produsenten av programvaren.

Er det verdt det?

Å sette opp et nettverk med FireWire er noe dyrere enn tradisjonelle nett, så for brukeren handler det om å veie fordelene opp mot utgiftene. Lisensen på produktet vi testet finnes ikke i flerbrukerversjon, så du må regne med å betale 590 kroner for hver lisens du bruker (per maskin).

Kortet du trenger til maskinen selges for kroner 599,- og inkluderer 2 meter kabel. Da får du et kort med powerswitch, og kan skru av enkelte maskiner uten å bryte nettverket (seriekoblet nett). Er nettverket mer enn 10 meter trenger du i tillegg en forsterker (repeater) til 475 kroner.

Men når investeringen først er gjort sitter du med et moderne FireWirenet der du kan koble til videokamera, eksterne disker og mye annet kapasitetskrevende utstyr,

Stikkord: generell test, testprodukt