Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Norge blir IT-sinke

Irland rykker opp i teten på teknologifronten, mens Norge blir for trege. Det spår OECD.

datahjerne
Norske bedrifter er altfor dårlige til å utnytte ny teknologi. Derfor vil Norge ha lavest vekst av i-landene frem til 2006, spår OECD.

Når oljesektoren holdes utenfor spår Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) en årlig BNP-vekst på 1,4 prosent. Gjennomsnittet for resten av OECD-landene er 3,1 prosent. Snittforventningen til EU-landene er 2,5 prosent. Norge er det eneste av de 30 OECD-landene der veksten i produksjonen per ansatt blir lavere enn ett prosent per år, ifølge organisasjonen.

– Det ser ut til at Norge er dårligere enn andre land til å utnytte ny teknologi. Norge får derfor mindre vekst sett i forhold til den arbeidskraften og kapitalen som anvendes, sier seksjonssjef Wim Suyker ved OECD-sekretariatet i Paris til Aftenposten. Suyker har hovedansvaret for å følge norsk økonomi.

Norge mangler de store IT-lokomotivene som drar veksten i nabolandene. OECD spår 3,7 prosent vekst for Finland takket være Nokia. Ericsson drar Sverige. På toppen av vekstlisten troner Irland med en forventet vekst på 6,8 prosent takket være IT-industrien.

OECD har tidligere advart Norge når det gjelder evnen til å bruke ny teknologi. I sin siste landrapport for Norge skriver OECD at det ikke er tydelige tegn til at teknologi-bruken øker produktiviteten i Norge.