Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Sonefri PS2 – uten å åpne maskinen

Med de nye minnekort-brikkene og USB-dingsene kan du gjøre din Playstation 2 sonefri, og få den til spille av hjemmebrente CD-plater, uten å miste garantien. Eller…?

En liten importør i Bergen selger nå spesielle minnekort og USB-plugger, som gjør at du kan spille DVD Sone-1 filmer, og bruke brente CD-er på Playstation 2.

Importør Stefan Hilt i Multimedia Import har gjort seg særdeles upopulær både hos Egmont Entertainment (Playstation), Unsaco(Nintendo), og enkelte forhandlere. Hvorfor? Fordi han driver såkalt grovimport fra Asia. Dette gjør at han er i stand til å selge produkter som overnevnte offisielle leverandører overhodet ikke ønsker å se tilgjengelig på markedet.

Blant annet kunne Multimedia Import begynne å selge japanske Playstation 2, med tilhørende japanske sone-1 spill, over et halvt år før Egmont begynte sitt salg av PS2 i Norge. Det samme gjør han nå med Gameboy Advance, og sannsynligvis den kommende Gamecube.

Gjør penger på chips

Men det Hilt gjør størst forretning på nå, er å selge modifiseringsbrikker – såkalte «modchips» – som gjør at du kan spille japanske eller amerikanske spill og filmer, såvel som DVD-filmer fra både sone 1 og sone 2.

– Bare siden februar har vi solgt 500 chip-er som gjør det mulig å spille backup-spill. Men nå kommer jo også et spesialbygd minnekort, som du kan bruke til å spille sone1 DVD-filmer, og om ikke lenge kan vi selge minnekort-brikker som gjør Playstation 2 fullstendig universal, både for film og spill, sier Hilt til ITavisen.no.

Inntill nylig måtte man åpne opp selve maskinen, og til og med kanskje lodde litt, for å innstallere modchip-ene. Men de nye typene kort setter du bare rett inn i kortplassen foran på boksen, eller i USB-porten – en ganske vesentlig forskjell.

– Folk er ofte bekymret for å innstallere chip-ene, fordi de mister garantien når de åpner maskinen. Men med de nye minnekort- og USB-chipene, så slipper du jo å gjøre noe ting – du bare plugger de inn, sier Hilt, som forventer kjempesalg av de nye produktene.

Vissvass om garanti?

Et av de viktigste salgsargumentene for de nye dingsene er altså at man nå kan gjøre PS2 både sonefri og mottakelig for brente CD-er, uten å åpne opp maskinen, gjøre interne justeringer, eller lodde kretser, slik at garantien frafaller. Men når det gjelder garantien, kommer Egmont med en noe overraskende uttalelse:

– Du mister alle garantien når du bruker produkter som er uoriginale, eller ikke kommer fra an produsent Sony samarbeider med. Dette gjelder alle typer produkter, enten det er kontrollere, minnekort, eller andre ting fra tredjepartsprodusenter, sier Braathen til ITavisen.no.

Mange butikker som i dag selger Playstation 2-utstyr, selger også en rekke kontrollere og annet tilleggsutstyr som ikke er offisielle. Dette er vanlig praksis, og på ingen måte ulovlig. I mange tilfeller er tredjepartsproduktene billigere enn det offisielle Sony-utstyret.

Betyr dette at hvis du kjøper og bruker et slikt tredjepartsprodukt fra Free Record Shop, Akers Mic, eller noen av de andre PS2-forhandlerne, så frafaller garantien på maskinen din?

– Det stemmer. Det er opp til forhandlerne å informere om dette når de selger uoffisielle produkter, sier Braathen.

PS2-forhandlere vi har vært i kontakt med reagerer med en viss undring på dette.

– Jeg synes det høres merkelig ut, og er overrasket over at Egmont i det hele tatt kan si noe sånt. Det står ingenting i brukerveiledningen til Playstation 2 at man ikke kan bruke produkter fra tredjepartsleverandører. Og det er uansett umulig å bevise at kunden har brukt produkter fra en tredjepartsleverandør, skulle det oppstå problemer med maskinen, sier butikksjef Arne Oddland i Spaceworld Bergen til ITavisen.no.

P.S. …man kan jo spørre seg om TV-en, stereoanlegget, og antennekabelen (for ikke å si DVD-filmene) faller inn under kategorien «uoriginalt utstyr»?

Stikkord: spilltester