Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vannmerking av DVD-plater

Syv store produsenter av spillere og brennere går sammen for å forhindre tjuvkopiering. Vannmerkete DVD-plater kan bli en realitet allerede fra September av.

Apple DVD
Den amerikanske filmbransjen er bekymret over det de mener er milliardtap som resultat av piratkopiering, blant annet av DVD-filmer.

Etter månedslange forhandlinger går de syv selskapene Hitachi, NEC, Pioneer, Sony, Digimarc, Macrovision og Philips sammen om teknologi for digital vannmerking av DVD-plater. De syv produsentene i Video Watermarking Group (VMW) kan ha systemet klart allerede til høsten.

Sjekker først

Systemet er ikke rent ulikt musikkbransjens hittil ikke helt vellykete SDMI (Secure Digital Music Initiative)-teknologi, og skal sørge for at DVD-spillere kun spiller av plater hvor vannmerket bekrefter at det dreier seg om en legitim kopi. DVD-brennere vil først sjekke vannmerket før den starter kopiering, for å se om det faktisk er lov til å kopiere platen.

Ved kopiering skal vannmerket visstnok også kunne brukes til å spore opp hvor originalen kommer fra, ifølge nettstedet AfterDawn.com.

Teknologien skal testes og eventuelt godkjennes foran DVD-Copy Control Association i July, som betyr at lisensiering av systemet kan være i gang fra September.