Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Verdens første Internett-institutt

Det tradisjonsrike Oxford-universitetet i England vil bygge et akademisk institutt som bare skal beskjeftige seg med Internett.

Oxford-logo
Instituttet vil koste over 200 millioner kroner å bygge, og vil delvis bli finansiert av en av Storbritannias rikeste kvinner, Stephanie Shirley. Dette melder nyhetsbyrået Reuters.

Tanken bak instituttet er at Internett griper inn i så å si alle deler av det akademiske og praktiske liv, fra politikk til medisin og jus.

Derfor er det behov for en egen forskningsinstitusjon som kan konsentrere seg om nettet alene. Formålet er dels å studere nettet slik det utvikler seg, dels å bidra til denne utviklingen selv.

Leukemi-prosjekt

Oxford-universitetet er allerede involvert i et storstilt nett-prosjekt med tanke på å løse gåtene rundt kreftsykdommen leukemi.

I løpet av de tre ukene prosjektet har vært i gang, har 250 000 mennesker registrert seg. Disse har stilt ledig PC-kapasitet til rådighet for utregninger som styres av en server ved universitetet i Austin, Texas.

Opplysninger om millioner av ulike molelyler er så krevende å bearbeide at Texas-universitetets maskinpark ikke klarer det alene. Derfor brukes vanlige menneskers maskiner som ekstra prosessor-drahjelp når de ikke er i bruk.

Tverrfaglig

Akademikere og investorer bak det nye instituttet peker på dette prosjektet som et eksempel på hva som kan gjøres framover. Instituttet ønsker også å bidra til at fagfolk med ulik bakgrunn kan jobbe sammen, på tvers av profesjons-r og landegrenser.