Hopp til navigasjon Hopp til innhold

NASA med science fiction-teknologi

I science fiction-litteraturen snakket man allerede på 1960-tallet om «morfing». Nå ser dette ut til å bli en realitet.

NASA-morfing
Å «morfe» betyr å endre form, uten nødvendigvis noen ytre påvirkning. I grafikkverdenen brukes ordet om en gradvis endring – f.eks. et menneske som forvandles til en tiger.

Den mest kjente «morfer» i nyere tid er Arnold Schwarzeneggers motstander i filmen «Terminator 2 – Judgement Day », som kunne omskape seg til metall, gå gjennom massiv betong og utvikle armer og bein til kniver og skytevåpen.

På sine nettsider lanserer nå den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA en teknologi som kanskje ikke er like spektakulær i Hollywood-sammenheng, men som like fullt setter fantasien hos science fiction-fansen i sving.

Endrer egenskaper

Det dreier seg om en ny metall-legering som endrer egenskaper etter som de ytre forholdene endrer seg. Et fly laget av et slikt metall kan være fleksibelt og nærmest bøyelig, slik at det kan oppføre seg nærmest som en fugl når det flyr.

Ved hjelp av piezoelektriske sensorer kan slike smarte metaller selv samle inn datagrunnlaget for å endre form, fasong og funksjon.

Selvreparerende

NASA snakker også om selvreparerende fly. Disse farkostene merker selv en svakhet i materialstrukturen, og tar sine forholdsregler eter det.

Flere detaljer finner du på nettstedet til National Technology Transfer Center. Her finnes også en film som viser hvordan metallet oppfører seg.