Hopp til navigasjon Hopp til innhold

eJay med nytt musikkformat

eJay selger programvare som varmt hvetebrød, og vil nå kaste seg inn på markedet for levering av musikk til mobiltelefoner og PDA’er…med sin eget supereffektive komprimeringsformat.

Björn Ola Hornelius eJay
Det tyske selskapet eJay har et solid fotfeste i Skandinavia, og gjør seg særlig synlig med sine mange billige programpakker for amatørmusikere og MP3-fantaster – titler som Dance eJay, HipHop eJay, Techno eJay, MP3 Station, eJay Studio, osv…Millioner av programmer er solgt, alle til under tusenlappen – de fleste under 500 kroner – og selskapet har opparbeidet seg et merkenavn blant annet gjennom tung markedsføring blant annet på MTV.

Mobilt

Nå ønsker selskapet å bevege seg inn på markedet for mobile applikasjoner. Når det gjelder ringetoner har eJay en fordel fremfor sine konkurrenter – de sitter nemlig med rettighetene til musikken sin selv.

Profesjonelle musikere i tilsvarende profesjonelle studioer har produsert titusentalls av lydsnutter til bruk i musikkprogrammene, og eJay eier rubbel og bit av opphavsrettigheter. Derfor ser de seg skikket til å kunne produsere hva det skal være av originale ringetoner. Naturligvis må de betale sine avgifter de og, som alle andre, hvis de skal servere Madonna og Eminem.

Ut av skapet

Men ringetoner er ikke noe nytt, og heller ikke det eJay er mest stolte av. Med sitt kommende produkt Virtual Music Locker, vil de satse på å levere komplette musikkløsninger over mobilnettet.

Bærebjelken for det hele vil være et egenutviklet komprimeringsformat, som er så eksperimentelt at det enda ikke har fått et navn – og som foreløpig bare fungerer i utviklingslaben i Stuttgart. Ifølge eJay er lydkvaliteten på formatet omlag like god som dagens MP3, men den store forskjellen ligger i komprimeringen, som angivelig er fem ganger kraftigere. Dette betyr en tilsvarende reduksjon i filstørrelsen, som vil være en avgjørende faktor for hvordan Virtual Music Locker klarer å overføre musikk over GPRS og UMTS.

– Vi venter på båndbredde, operatører, UMTS og riktig maskinvare. Våre programvareløsninger og avtaler skal være på plass relativt snart. Vi har avtaler på gang med store selskaper som Ericsson, Nokia, Samsung, Compaq og Siemens, forklarer Internett Manager Björn Ola Hornelius i eJay.

Tanken er at eJay skal kontrollere en gigantisk database med musikk, hvor du kan laste ned de låtene du har kjøpt rettigheter til å høre på.

– Du trenger bare å bevise at du har kjøpt CD-en, så får du høre musikken. Du setter for eksempel inn en CD du har kjøpt inn i maskinen, og informasjonen blir sendt til vår database og lagret. Fra da av vet vi at du har rett til å høre på den musikken, og kan når som helst få låtene levert til PDA’en eller mobiltelefonen din, sier Hornelius til ITavisen.no.

Begynner til høsten

Dette krever naturligvis at samtlige store plateselskaper er med på leken, såvel som mobiloperatører. eJay forsikrer om at samarbeidsavtaler er godt i gang. Selskapet vil nok også trekke godt på sine erfaringer med nettradio, hvor de i dag kringkaster musikk fra internasjonalt kjente DJ’er som Carl Cox, Sven Väth, over Internett.

– Målet er å ha det slik at en DJ skal kunne bruke mobiltelefonen sin til å streame en låt på rappen ned til anlegget sitt når han er på jobb. På den måten kan ha umiddelbart finne frem låtene publikum ber om, og eventuelt kjøpe eller leie de hvis han ikke allerede har rettighetene til å bruke musikken, sier Hornelius.

eJay vil lansere sine første mobile GPRS-tjenester til høsten, men vi må nok vente på UMTS før vi får fri tilgang til musikken på våre mobile dingser.

Stikkord: Mobil