Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hodene ruller i svensk IT

I kjølvannet av snuoperasjonen i Ericsson har en rekke svenske selskap fått føle markedskreftene. Verst er det for selskapene som jobber med trådløst internett.

IT-kutt, blodig
Flere slike selskaper har måttet kutte ned bemanningen, etter at investorer har valgt å stramme inn livreima et par hakk. Samtidig har utviklingen av løsninger basert på WAP-teknologi ikke fått det gjennomslaget og den utviklingen mange hadde forventet, skriver the Wall Street Journal.

Det interesante med den siste tidens oppsigelser er at det nå også rammer selskap som har basert seg på SMS-tjenester. Dette er tjenester basert på teknologi som allerede er godt etablert, og med gode forretningsmodeller.

Selskapene som omtales i artikkelen er:

  • Goyada. Grunnlagt av 6 studenter og bakket opp med kapital fra Speed Centures. Jobber med prissammenligning, annonsering og en del andre tjenester. Sa opp syv og endret fokus mot tilrettelegging for SMS-annonsering for kunder som Nike, fremfor å skrive »kule applikasjoner» som spill.

  • Redmessage. Jobbet med tilrettelegging av trådløst internett, og utvidelse av båndbredden for SMS. Sa opp 40 ansatte. I følge the Wall Street Journal har Redmessage fått problemer på grunn av sin prismodell, og fordi mange av de nystartede konsumentorienterte selskapene ikke har hatt råd til tjenestene fra Redmessage.

  • Aspiro. Har jobbet med utvikling av applikasjoner for mobiltelefoner, og sa nylig opp 40 ansatte. Selskapets programvare for flåtestyring vant nylig førsteprisen for beste bruk av WAP i en forretningsapplikasjon under WAP Forum Awards. Ettersom det er underskudd på utviklere av slike applikasjoner kommer opplysningene om vanskeligheter i Aspiro som en overraskelse, skriver the Wall Street Journal.

Den senere tids problemer viser tydelig at det ikke bare er WAP, informasjonstjenester, lokasjonsbaserte tjenester og spillutviklere som vil få det tøft fremover. Selskap som har basert sine inntekter på SMS er heller ikke immune.

Den som ønsker å gjøre forretninger med mobilt internett bør sjekke kontantbeholdningen og vurdere hvor fort pengene blir svidd av. Med stadig mindre penger på bok vil mange selskap i denne sektoren kutte stillinger for å få ned kostnadene, skriver Mobile Lifestream.