Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nå skal serverne reparere seg selv

International Business Machines (IBM) drømmer om datasystemer som vedlikeholder seg selv. Prosjektet blir en av de største i IT-selskapets historie.

IBM Servere
Hvis prosjekt eLiza lykkes, vil systemadministratorer kunne håndtere nettverk som er hundre ganger mer komplekse enn dagens. Datanettverkene vil fortsette veksten. Snart vil de være for store og komplekse for dagens vedlikeholdsteknologi, hevder IBM.

– Brukerne trenger teknologi som lar dem ta seg av forretningene i stedet for datanettverket, sier visepresident for fremtidige teknologier i IBM, David Turek, ifølge Wired News.

eLiza vil inkludere innovasjoner både når det gjelder program- og maskinvare. Produktet blir tilgjengelig gjennom produktserien eServer. IBM ønsker utvikling gjennom åpen kildekode og deling av teknologier.

Navnet eLiza er en forkortelse for «electronic lizard», tatt fra Ray Kurzweils bok «The Age of Spiritual Machines». I boken estimerer han at IBMs supercomputer «Deep Blue» har samme datakapasitet som hjerne til et gjennomsnittlig reptil.

eLiza tar 25 prosent av IBMs forsknings- og utviklingsbudsjett for servere. Hundreder av IBM fremste forskere i laboratoriene i Israel, Tyskland, Texas, New York, California og North California blir opptatt med prosjektet.