Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Forskere tvunget til å tie om SDMI-crack

Forskergruppa som fikk i oppgave å knekke musikkbransjens antikopieringssystem tør ikke annet enn å holde kjeft.

En forskergruppe ved Princeton-universitetet i USA fikk i oppdrag av platebransjen å finne ut hvor lett det er å knekke vannmerketeknologien som skal sikre at musikk ikke blir piratkopiert.

Oppskrift

I går skulle de legge fram resultatene. I følge hardnakkede rykter hadde forskerne uten problemer greid å knekke koden. I dokumentet som skulle legges fram på en konferanse i Pittsburgh i går, ligger trolig oppskriften på hvordan det gjøres.

Bak teknologien står SDMI (Secure Digital Music Initiative), en organisasjon finansiert av musikkbransjen som arbeider for digitale standarder som gjør det vanskeligere å kopiere musikk både til privat bruk og i nulovlig kommersielt øyemed.

Frykt for å tape

SDMI, som var oppdragsgiver for forskergruppa, truet imidlertid med søksmål dersom metoden ble offentliggjort. Frykten for å tape en rettssak og måtte betale klekkelig erstatning har nå ført til at forskerne likevel ikke vil offentliggjøre sine resultater.

– Et søksmål er dyrt, tidkrevende og usikkert – uansett hvor god eller dårlig sak motparten måtte ha mot oss. Derfor har vi tatt en kollektiv avgjørelse om ikke å utsette oss for noe slikt, sier professor Edward Felten til MSNBC.

Lekkasjer

Felten har ledet arbeidet med å undersøke hvor sikker vannmerketeknologien er. Under seg har han hatt en rekke studenter som villig vekk har lekket til pressen om hvor lett teknologien er å knekke.

Det såkalte vannmerket er i første omgang ment som en merking av musikk-CD’er og nedlastbare musikkfiler på nettet, slik at de skal kunne spores tilbake. På sikt vil også disse vannmerkene også kunne brukes til å hindre at musikk blir kopiert videre fra første generasjon.

Vannmerket ligger bare på originalen, og kan ikke flyttes over på kopiene.

Finner ikke CD-spilleren eller MP3-spilleren/programvaren vannmerket, kan ikke musikken spilles

For å lure teknologien må man på en aller annen måte simulere vannmerket i digital form ved å legge til et flagg. Selve vannmerket er analogt, og kan dermed ikke flyttes i digital form.

Forskergruppas egen versjon av saken

SDMI

Korresponanse mellom SDMI og professor Felten – med tillegg som langt på vei røper hva forskergruppa kom fram til.