Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Sony-kassett gjør seg fet

Sony satser knallhardt på sitt AIT (Advanced Intelligent Tape) kassettlagringsformat. Nå kommer en 100 GB-versjon, og innen 2010 lover de 800 GB på 8 mm kassett.

Sony  AIT 3 Drive
Sonys AIT-format har i dag bare ca. 100 000 brukere på verdensbasis. Muligens fordi de innledningsvis lå et stykke etter lagringskonkurrenter som Iomega, Quantum og IBM. Og sikkert også fordi harddisker er blitt raskere, mer flyttbare, har fått stadig mer lagringskapasitet og lengre levetid.

Samtidig er ikke lenger 100GB tape streamere noe særsyn i markedet.

260 GB med kompresjon

Nå slår Sony på stortromma for å overbevise verden om at deres format er liv laga. I løpet av våren vil de komme med AIT-3, med 100 GB-disk som gir 260 GB lagring i komprimert format.

Lesehastigheten økes fra 12 til 24 MB pr. sekund via SCSI. Via fiberoptikk kan hastigheten økes til 31 MB pr. sekund. Da begynner det å nærmere seg dagens raskeste IDE-harddisker, som ligger midt på 30-tallet.

Intelligent bånd

En AIT-kassett er av utseende nesten prikk lik en standard 8 mm videokassett, av den typen som brukes av millioner hobbyfilmere. Men der stopper også likheten. Innebygget i kassetten er en databrikke som effektiviserer lagring og lesing ved hjelp av fastminne. Selve båndet inneholder en såkalt Advanced Metal Evaporated (AME)-legering, som har kapasitet til å lagre en million bits på 8 cm bånd.

AIT-3 er likevel ingenting mot det som kommer, hevder Sony. De sier de vil doble lagringskapasiteten annethvert år framover, slik at de ender opp med 800 GB innen 2010. Mot slutten av årtiet vil de kunne levere terrabyte-stasjon, hevder de.