Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Utsetter verdenspremiere på 3G

Japanske NTT DoCoMo greier ikke lansere høyhastighets mobiltelefoni i mai. Det skaper bekymring for 3G-satsningene til europeiske teleselskaper.

– Vi må kunne tilby et produkt som er 100 prosent stabilt. Det har vi ikke hatt tid til å teste ut om systemet er ennå, forteller en talsmann fra DoCoMo til Bloomberg News. DoCoMo regner med at systemet er ferdig testet til oktober.

DoCoMo ville bli verdens første aktør som leverer høyhastighets mobiltjenester med muligheter til å høre på musikk og se filmer over mobiltelefonen. DoCoMos oppgradering av dagens i-mode-system innebærer en kapasitetsøkning på 40 ganger dagens hastighet. Investorene tok utsettelsen av lanseringen tungt. Aksjekursen falt 7,9 prosent i morgentimene på Tokyo-børsen.

– Dette kom som et sjokk på markedet, men egentlig var det ikke spesielt overraskende, sier telekom-analytiker Kieran Calder fra W.I. Carr Securities.

Feilen i systemet ble oppdaget da enkelte deler av programvaren ikke greide testene. DoCoMo regner med at feilene skal være utbedret og at ny lansering skjer i oktober, skriver nyhetsbyrået Nikkei.

Problemene hos DoCoMo skaper uro for planene til europeiske teleselskaper, som har betalt milliarder av dollar for retten til UMTS-lisenser. Utsettelser vil skape store konsekvenser for teleselskapene, men også produsentene av nye mobiltelefoner.

Samtidig ligger veien åpen for Manx Telecom på den autonome øya Isle of Man mellom England og Nord-Irland. Det vesle teleselskapet håper bli den første teleoperatøren som lanserer en tredjegenerasjons mobiltelefontjeneste.

Manx Telecom planlegger lansering av tjenesten i slutten av mai, i samarbeid med British Telecommunications.

Stikkord: Mobil