Hopp til navigasjon Hopp til innhold

IE 6.0 og DirectX 8.1 klare

Microsoft har nå sluppet Internet Explorer 6.0 i ny beta, og multimediagrensesnittet Direct X versjon 8.1 står samtidig klar i sin første, tidlige versjon.

beta
Internet Explorer 6.0 beta 2 kan du trygt laste ned. Vi har testet den første versjonen i noen uker, og feilene er ikke spesielt alvorlige. Nå og da kræsjer den, men etter å ha sendt beskjed til Microsoft og problemet starter den igjen – samme sted som du var.

Vi får tro at mange av de vanligste feilene er rettet opp i Internet Explorer 6.0 build 2565, som nå ligger ute, klar til nedlasting for de som vil være først med det siste innen nettlesere.

Uoffisielt

Vår oppmerksom på at kilden ikke er Microsoft, men et nettsted som urovekkende nok kaller seg «the-ctrl-alt-delete.com».

For Direct X sitt vedkommende, er også kilden uoffisiell, «gur3d.com».

Begge programmer er imidlertid engelskspråklige versjoner.

Justeringer

Generelt føles 6.0 ikke som noen særlig stor oppgradering fra 5.0 og desimalgenerasjonene etterpå. Her snakker vi snarere om justeringer det ikke er så lett å oppdage, men som sikkert kan være nyttige nok for noen.

De viktigste nyhetene i første betaversjon var et brukerdefinert applikasjonsvindu der du kan legge alt fra Media Player til filtreet ditt, samt automatisk dialogboks for viderebehandling av innholdet på nettsider uten å høyreklikke.

Endringene fra den forrige betaversjonen er:

  • Ny versjon av IEAK (Internet Explorer Administration Kit)
  • Multimedia-applikasjoner åpnes direkte i nettleser-vinduet
  • Bildefiler under katalogen «Mine bilder» åpnes automatisk i nettleseren når den er oppe, selv om du har definert dem til å åpnet i for eksempel Photoshop.
  • «Smart tags» prøver automatisk å finne relatert informasjon til det du leser, selv om teksten ikke innholder lenker videre.
  • Egennavn i teksten blir koblet opp mot kontakter i Outlook, slik at du kan sende e-post direkte til en person som er omtalt, selv om adressen ikke ligger som lenke.

Noe kjappere er den nok også – avhengig av hvor kjapp nettforbindelse du har. Bredbåndabonnenter vil merke at den nærmer seg og til og med går forbi Opera, mens Opera fortsatt synes kjappest dersom du kjører modem eller ISDN.

Vær forsiktig!

Multimedia-grensesnittet Direct X er derimot en annen skål. Her skal man vokte seg vel, ta backup og forberede seg på timers arbeid om ting går galt.

Microsoft selv anbefaler ikke installasjon av prøveversjoner for andre enn utviklere som har dette som jobb. Med andre ord ønsker de at andre skal gjøre jobben for dem – gratis…

Direct X tar kontrollen over Windows på et langt dypere nivå enn ren applikasjonsprogramvare som Internet Explorer.

Beta 1 finnes i to versjoner. En 11 MB-fil for Windows 98/ME og en på 7 MB for Windows 2000.

Internet Explorer 6.0 build 2565 nedlasting

Direct X 8.01 nedlasting