Quake 3-kongen

Annonse


Møt Quake-kongen

Quake 3-kongen Gondorr er kanskje ikke verdens absolutt beste spiller, men er definitivt på verdenstoppen i Quake 3. Han tar seg tid til å møte ITavisen.no i forkant av påskens store turnering, under datatreffet The Gathering 2001.

Store pengepremier

De fleste spiller dataspill for moro skyld, men for noen få innbitte entusiaster er det blitt blodig alvor. – Mange av proffene spiller for penger, ikke for gøy. Da Quake 3 kom syntes mange det var dritt. Men de store gutta begynte å spille det likevel, da CPL arrangerte konkurranser med store pengepremier, sier Gondorr.

CPL, eller Cyberathlete Professional League, setter standardene for internasjonal nettverksspilling. CPL bestemmer turneringsformer, hvilke brett som er godkjente for konkurranse, og hva som til enhver tid er gjeldende regler. En førstepremie i en offisiell CPL-turnering kan være så høy som 350.000 kroner.

– Mange spiller kun for pengene. Verdensmesteren, “Fatality”, har tjent ca. én million kroner det siste året, inkludert sponsing og premier. Men jeg spiller først og fremst fordi jeg synes det er kjempegøy å konkurrere, sier Gondorr til ITavisen.no.

Annonse


Gode øretelefoner er absolutt nødvendig for å holde konsentrasjonen på topp i Quake 3, som Jørgen “Gondorr” Døhlie her demonstrerer.

Hvis han kommer godt ut av konkurransen i Vikingskipet, er pengepremien på 10.000 kroner, som fordeles på de fire spillerne på laget.

Quake 3 Arena er en lagsport, og i år har Gondorr valgt å spille på et svensk lag – til tross for at han normalt representerer norske VSE(Violence Solves Everything)

– De nordiske landene er veldige gode på Quake, men Norge er ikke i nærheten av det nivået som svenskene er på. På GT01 i år spiller jeg med svenskene rett og slett på grunn av pengene.

Veien til topps

Så hva kjennetegner en god Quake-spiller? Gondorr røper noen av sine hemmeligheter:

Det er naturligvis viktig å ha en rask nettoppkobling, og en kraftig datamaskin, men skal man virkelig gjøre karrière av Quake-ing må man gå ett skritt lenger. Proffe spiller tweeker nemlig også konfigurasjonen på spillet, for å ta bort all unødvendig grafikk og ting som kan redusere hastigheten. Det gjelder å ha høyest mulig FPS, Frames per Second, slik at man får optimal kontroll og oppfattelse av hva som skjer.

Man må også sørge for å sitte sammen med sine medspillere, slik at man kan ha en god kommunikasjon innad i laget – utenfor skjermen.

Ellers trekker Gondorr frem følgende tre vesentlige egenskaper:

  • reaksjonsevne
  • strategisk tenkeevne
  • gode ferdigheter i hoderegning

Hvorfor man skal være flink i hoderegning er kanskje ikke så innlysende, men forklaring er enkel: På alle brett er det nemlig ting som dukker opp på visse tidspunkt, som man må “time” helt nøyaktig. Da er det nyttig å kunne legge sammen sekunder og minutter, slik at man vet akkurat når og hvor den gode rustningen eller neste “mega-helse” dukker opp.

Og – som i alt annet – kommer man langt med trening, trening, og atter trening…

Nysgjerrig?

Er du ikke kjent med Quake, kan demoversjonen av Quake 3 Arena lastes ned fra våre demosider.

For et lite innblikk i hardcore-spillernes verden, surf innom www.xsreality.com.

Quake-teamet VSE i sitt “treningslokale”. Det er viktig å sitte i nærheten av hverandre for godt lagarbeid…

Annonse