Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Krever gjenytelse fra IT-giganter

Samfunnet rundt åpen kildekode planlegger et møte med IBM, HP og en rekke andre aktører som de mener profitterer grovt på åpen kildekode.

IT-gigantene oppfordres nå til å gi en gjenytelse for sin ivrige bruk av fri programvare.

Ønsket er å starte forhandlinger med det mål at de store selskapene skal betale noe igjen for sin ivrige bruk av åpen kildekode. IBM har det siste året profilert seg som et Linux-vennlig selskap, men mange hevder at de bare tar, og ikke gir noe tilbake.

Bruce Perens, mannen bak »The Open Source Definition», skal organisere møtet, som skal holdes etter Linux World Expo i San Francisco i august.

Gi avkall på patenter?

Blant andre vil IBM og Hewlett Packard, bli bedt om å gi avkall på noen av sine viktige programvarepatenter, skriver ZDnet.

Ønsket er at disse selskapene skal gi noe tilbake til samfunnet rundt åpen kildekode, og ikke bare benytte fordelene ved koden, slik det hevdes at de gjør i dag.

I følge US Patent and Trademark Office, er IBM verdensledende på patenter, med 2.922 registrerte i fjor. Men konkurrenter som NEC og Canon, hadde igjen dobbelt så mange patenter.

I samfunnet for åpen kildekode påpeker man at dersom selskapene frigjør flere av sine programvare-patenter, kan teknologien benyttes på et større spekter av applikasjoner.