Hopp til navigasjon Hopp til innhold

USA vidåpent for hackere

En ny undersøkelse foretatt av den amerikanske regjeringen viser at minst 155 føderale nettsteder i USA ble hacket i løpet av år 2000.

Hacking illustrasjon
Hele 32 føderale organer ble rammet av hackingen, til dels med alvorlige konsekvenser.

Det amerikanske forsvaret alene ble hacket 715 ganger i fjor. Det inkluderer den sentrale forsvarsledelsen i Pentagon, hæren, marinen og luftforsvaret.

Enkelte, blant dem flere politikere på høyt plan, går så langt som til å si at det offisielle USA nærmest totalt mangler datasikkerhet.

Overraskelse

– Jeg tror det ville komme som litt av en overraskelse for de fleste amerikanere dersom de viste i hvilken grad våre offentlige organer er offer for angrep og spionasje utenfra, uttalte den republikanske representanten Billy Tauzin fra Louisiana i en komitéhøring i Representantenes Hus i går.

Undersøkelsen, som ble foretatt av flere private sikkerhetsselskaper i samarbeid med General Accounting Office og FBI, viser at bare mellom 5 og 10 prosent av de offentlige virksomhetene har installert sikkerhetsforanstaltninger som brannmurer og virusprogrammer.

Mangler penger

Ett av problemene er at det offentlige mangler penger til å betale sikkerhetseksperter. Sikkerhetseksperter som jobber for private selskaper i USA tjener i gjennomsnitt 700 000 kroner i året, mer enn selv de best betalte embetsmenn. Dette er med andre ord lønninger offentlige budsjetter ikke kan konkurrere med.

I tillegg er det stor mangel på slike eksperter i så vel privat som offentlig sektor.

– Du trenger ikke akkurat ha høy IQ for å angripe og ødelegge offentlige datasystemer her i landet, sier sikkerhetseksperten Tom Noonan til Nando Times.