Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TG01 – A Cyberspace Odyssey

Noen blir i byen, andre retter snuten mot fjellet. Men 4.500 datafrelste vil tilbringe påsken i Vikingskipet på Hamar, klistret til skjermen. TG01 blir enormt…

TG01
Over 3.800 biletter er nå forhåndssolgt til det som er verdens største datatreff i sitt slag – The Gathering. TG01 blir et tiårsjubileum for det årlige arrangementet, som siden 1996 har holdt hus i Vikingskipet på Hamar.

– De første 2.000 billettene forsvant på 30 timer, sier styremedlem Per Kristiansen fra Kreativ Aktiv Norsk Dataungdom (KANDU), som står bak begivenheten.

Aldri nok nett!

Det er naturligvis ingen spøk å sørge for at over fire tusen mennesker kan spille nettverksspill og gjøre alskens nettverkssprell med hverandre samtidig. Kravene for båndbredde øker fra år til år.

I fjor var det Cisco som stilte med nettverksutstyr for 22 millioner kroner, men i år blir det andre boller.

– I år har vi gjort det litt annerledes. Hovedsvitsjene leveres av vår sponsor Nortel Networks, men vi har nå selv investert i en del svitsjer og utstyr. KANDU dekker 70 parties i året, og da er det greit med litt eget utstyr, sier Kristiansen til ITavisen.no.

TG01 stiller med en Internett Gateway på 50 megabit frem til Nextra i Oslo og videre ut på Internett. Lokalt settes fire tusen 10/100 megabits-porter til rådighet.

– Uansett hva vi gjør, får vi ikke nok båndbredde. I fjor tok det ikke mer enn 30 minutter etter at vi åpnet dørene før 90 prosent av linjekapasiteten vår var fylt opp, sier Kristiansen.

Blodpris på svartebørsen

Bilettene koster 520,- stykket, som gir tilgang til hele arrangementet såvel som PC-plass og og nettverksoppkobling (ta med nettverkskabel selv!), og som vanlig strømmer deltakere fra hele verden til Norge for å være med.

KANDU er en non-profit organisasjon, og TG er fullstendig finansiert av billettsalg og sponsorer. Billetter florerer også på svartebørsen, noe som KANDU har lite til overs for. Når de sporer opp folk som selger billetter videre i stor skala fører det gjerne til politianmeldelse.

– Vi avskyr svartebørshandlere. Folk som kjøper ti billetter og selger de for 2.500 kroner stykket kan bare gå hjem å dø. Det verste vi har hørt hittil er en billett som gikk for 5.600 kroner, forteller Kristiansen oppgitt.

Det er nemlig ikke plass nok i Vikingskipet til å romme alle som ønsker å delta, og man regner med å måtte avvise mellom tre og fire tusen ivrige nerder i år.

– Det finnes dessverre ikke større steder hvor det er praktisk å være. Det kommer jo en ny hall på Gardermoen etter hvert, så vi er spente på å se hvordan den blir, sier Kristiansen.

Turneringer og konkurranser

En viktig del av Gathering, foruten en rekke sceneshow og konserter, er konkurransene. Det mest populære er nettverksspilling, som i fjor trakk 1.400 registrerte konkurransespillere. Man regner med 3-400 påmeldte i de andre «compo»-ene, som inkluderer demokoding, animasjon og musikk.

– Demo er en mye mindre del av TG nå enn det var i begynnelsen. Counterstrike er helt klart det mest populære, men også Quake 3 Team og Starcraft blir store, sier game crew-leder Kim Stenslie til ITavisen.no.

De som ønsker å delta i Counterstrike-turnering bør registrere seg så fort som mulig, på games.gathering.org

Selv om det i fjor bare var fem deltakere i demo-konkurransene, ser det ut som om det vil bli 15-20 bidrag i år.

– Fjoråret var ekstremt dårlig når det gjaldt demoer, men i år ser det mye bedre ut. Gamle grupper dukker opp, og interessen er på vei opp igjen, sier demo crew-leder Bent Stamnes.

Nytt av året er også muligheten for å bidra med Linux- og Flash-demoer.

Demo-interesserte kan ta en titt på tidligere gullkorn fra The Gathering på www.gathering.org.