Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Microsoft skriver om passet ditt

Etter hard kritikk fra personvern-forkjempere har Microsoft valgt å endre reglene for bruk av såkalte Passports, som blant annet alle Hotmail-brukere har skrevet under på – enten de er klar over det eller ikke.

Microsoft Passport/Hotmai
Disse «passene» gir Microsoft altfor stor kontroll over kundene og deres personlige data, hevder kritikerne.

Et Passport er en innloggingsrutine der brukeren legger inn opplysninger om seg selv. Dette «passet» gir tilgang til Microsofts mange ulike tjenester.

160 millioner brukere

På verdensbasis har 160 millioner mennesker valgt å logge seg inn på denne måten hos Microsoft. Også i Norge er passene utbredt, spesielt gjennom den gratis, web-baserte e-posttjenesten Hotmail.

Når du registrerer deg som Hotmail-bruker, får du automatisk et Microsoft-pass.

Meningen er at du på sikt ved et enkelt museklikk skal kunne kjøpe varer og tjenester gjennom Microsofts mange ulike nettsteder. Gjennom HailStorm, som er Microsofts forsøk på å kapre markedet for e-handel både på mobilt og stasjonært Internett, vil selskapet overføre dette pass-systemet også til mobiltelefon og PDA.

Gjennom passet kan du blant annet opprette en digital lommebok og beskytte barna dine mot uønskede nettsider.

Liten troverdighet

Nettrettighetsorganisasjonen EFF (Electronic Froniter Foundation) er blant de største skeptikerne til systemet.

-Hvorfor skulle jeg betro dette selskapet å holde styr på alle mine personlige data? Når jeg ser på vilkårene de legger fram, virker det ikke tillitvekkende. Disse vilkårene sier klart at de tar kontroll over min personlige informasjon og potensielt også innholdet i meldinger jeg sender fra meg eller mottar, sier Dobroah Pierce i EFF til news.com.

Nå har altså Microsoft valgt å ta kritikken delvis til følge.

Tillegg

I den opprinnelige nye avtalen, som Microsoft la ut på sine nettsider i går, heter det intet mindre at Microsoft forbeholder seg retten til å bruke, modifisere, kopiere, distribuere, overføre, vise offentlig, reprodusere, publisere, lage nye produkter på grunnlag av data som kundene lar passere gjennom tjenestene. Microsoft sikret seg også retten til å selge disse produktene videre.

I den reviderte avtalen er det et tillegg som sier klart at dette ikke gjelder dokumenter og andre data som du overfører via tjenesten til tredjepart. Med andre gjelder Microsofts rettigheter nå bare for materiale du overfører til spesifikt til dem.

Norsk avtale identisk

I den norske avtalen er foreløpig ikke dette tillegget tatt med. Her står det – svart på hvit skjerm:

Ved å poste meldinger, laste inn filer, legge inn data, levere inn tilbakemeldinger eller forslag eller involvere Dem i noen form for kommunikasjon med eller ved hjelp av Passport Web-området, garanterer og står De inne for at De eier eller på annen måte innehar de rettighetene som er nødvendig for å gjøre dette og De innvilger Microsoft og dets affilierte selskaper en tillatelse til å:

  1. Bruke, endre, kopiere, distribuere, overføre, fremvise for offentligheten, fremføre for offentligheten, fremstille eksemplar av, utgi, viderelisensiere, skape avledet verk av, overføre eller selge slike kommunikasjoner.
  2. Underlisensiere til tredjeparter en ubegrenset rett til å utøve alle de forutgående rettigheter som er innvilget hva angår kommunikasjonen.
  3. Utgi Deres navn i forbindelse med slik kommunikasjon.

– Innen konsekvenser

Ansvarlig for MSN i Norge, Torstein Harildstad, sier til IT.avisen.no av endringen i avtalen ikke vil få konsekvenser for norske brukere.

-Passport er bare en funksjon som gjør det mulig for brukerne å logge seg på mange steder på nettet samtidig. Det er også en sikker måte å oppbevare og formidle kreditkortinformsjon på, slik at e-handel blir enklere. Så har hvert enkelt nettsted sine egen avtaler, som man godtar om man bruker dem. På Hotmail er det for eksempel strenge egler som hindrer Microsoft i å se på eller bruke informasjon som brukerne sender eller mottar, sier Harildstad.

Han vil imidlertid ikke kommentere selve avtaleteksten som Passport-brukerne – de norske inkludert – må underskrive på. Han lover imidlertid at Microsofts juridiske ekspertise vil komme tilbake med et svar i løpet av dagen.

Se forøvrig Microsofts norske forklaring på hva et Passport er.