Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Napster kan ha hjulpet oss

Alanis Morisette og Eagles-veteran Don Henley er blant de aktivt deltakende når Napster nå debatteres i den amerikanske kongressen.

Alanis/Napster
– Jeg kan ikke snakke for alle artister, men min opprinnelig motstand mot de nye online-tjenestene var basert på at dette ble omtalt og referert til som «piratvirksomhet» av plateindustrien, sier Morisette til senatorer og andre deltakere i de siste dagers høringer i Washington.

Kritikk mot plateselskapene

– Plateselskapene har klart å spre panikk blant artistene. Men det jeg etter hvert har begynt å forstå er at for de fleste artistene så kan den såkalte «piratvirksomheten» faktisk ha virket i deres favør, sier Morisette, ifølge CNet.

Plateselskapenes forhold til digital distribusjon av musikk ble heftig diskutert, og det ble blant annet rettet kritikk mot de store selskapene for å være tilbakeholdne og lite samarbeidsvillige. En talsmann for Tower Records uttalte:

– Plateselskapene har ikke bare vært inkonsistente i å godkjenne musikk for online distribusjon, men har også vært hensynsløse i forhold til forbrukerne, og har fått kundene til å føle seg som tyver man ikke kan stole på.

Tvunget lisensering?

Et av de mulige utfallene av høringene vil kunne bli at kongressen stepper inn for å få fortgang på distribusjonen på nett, enten det er i form av små skattefordeler, eller lovpålagt nett-lisensering av musikken – slik som gjøres i dag med radiostasjoner og TV-kanaler, skriver CNet.

Et annet argument for at kongressen bør involvere seg kommer fra de uavhengige plateselskapene, som mener at de vil komme tapende ut av det hele hvis all makt legges opp til de store plateselskapene med mest innhold å tilby.

AOL Time Warner, EMI Recorded Music og BMG Entertainment (som eier Napster) gikk nettopp inn i en avtale med RealNetworks om å lansere MusicNet senere i år. Sony Music og Universal Music går samtidig sammen om sin egen tjeneste, under navnet Duet.