Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Rett ned for Nasdaq

Gjentatte gevinstvarsler og økt spenning mellom Kina og USA skremmer investorene. Mandag var Nasdaq-indeksen lavere enn på over to år.

Nasdaq
Man må ha en hukommelse som strekker seg 29 måneder tilbake i tid for å huske forrige gang Nasdaq-indeksen lå på like lavt nivå som mandag. Analytikere sier gevinstvarsler og økt spenning mellom Kina og USA skremmer investorene på salgssiden og bidrar til pessimismen i markedet.

Storpolitiske bølger

Finansieringsselskapet American Express og database-produsenten Acxiom var blant taperne etter at selskapene varsler svakere resultater. Økt spenning mellom USA og Kina bidro til pessimismen i markedet.

Nasdaq Composite-indeksen sank 3,1 prosent til 1.782,97 poeng. Det er det laveste nivået siden 30. oktober 1998, og 65 prosent under toppnivået fra mars i fjor.

Dow Jones Industrial Average sank 1,0 prosent til 9.777,93 poeng, mens Standard & Poor’s 500-indeks mistet 1,3 prosent.

Skumle gevinstvarsler

Det er bare noen få selskap som har annonsert kvartalstall denne uken, men det kan bli en aktiv uke med gevinstvarsler før kvartalstallene legges frem de kommende ukene.

– Vi er utvistelig på vei mot et rekordskred av gevinstvarsler, sier forskningssjef Charles Hill fra First Call/Thomson Financial.

Investorene begynner å skjønne at jo flere selskap som gevinstvarsler dessto større er sjansene for at andre resultatestimater er for optimistiske, sier forvanlter Daniel Bandi fra Armada Small-Cap Value Fund til Bloomberg News.