Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Whitebird

Hele kontoret på nettet

Det norske selskapet Whitebird satser på at norske bedrifter vil la både programvare og data ligge ute på nettet.

Whitebird
Administrerende direktør Ivar Brundtland starter Powerpoint via ISDN fra sin bærbare PC. Det går forbausende kjapt, faktisk kjappere enn å starte det relativt tunge programmet fra harddisken hjemme.

Går på GSM

– Dette kan faktisk kjøres via en mobiltelefon med standard GSM 9600-forbindelse, lover han.

Whitebirds samarbeidspartner, Telenor-produktet Login., er hjertens enig.

– I realiteten trenger du ikke mer enn 12 k for å kunne kjøre slike løsninger, sier divisjonsdirektør Tarje Holskil i Telenor Business Solutions.

ASP

Fjerndrift av kontor er i og for seg ikke noe nytt. Norske og utenlandske bedrifter har lenge satt ut drift av sine IT-systemer til tredjepart. Og programvaregiganten Microsoft satser på at alle deres produkter skal være tilgjengelig via nettet om få år.

De kaller det .net, og mener det vil bety begynnelsen til slutten for programvare installert fra CD-ROM kjøpt hos forhandler.

Allerede i februar i fjor startet Telenor med utleie av Windows 2000 via nettet. Konseptet kalles ASP – Application Service Provider.

– Vår løsning inneholder mye av det samme som Microsofts .net. Men vi ser behovet for skreddersøm, og tror at de fleste vil trenge egne løsninger i tillegg, sier Brundtland.

Arbeidsportal

Som forhandler for Telenor login. leverer Whitebird en nettbasert arbeidsportal tilpasset den enkelte bedrift – et såkalt VPN (Virtual Private Network).

Da selskapet startet opp under navnet Network Computing i 1997, satset de i stor grad på å utvikle egne programvareløsninger. Det overlater de nå til andre og større aktører, som Damgaard (AXAPTA kontorstøtteprogrammer) og Sun (StarOffice).

– Som et lite firma fant vi ut at vi ikke kunne konkurrere med de store på området, slik som iPlanet med tusenvis av ansatte, sier Brundtland.

Umiddelbart virker det som om det er enorme kostnadsbesparelser å hente for bedriftene ved å velge en ASP-løsning. I følge Brundtland koster det 1300 kroner i måneden pr. ansatt, pluss 500 for programvare og 200 for internett-tilknytningen.