Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hardware-kopisikring utsatt

Det amerikanske standardiseringsorganet NCITS sier foreløpig nei til planene om å kopibeskytte programvare gjennom modifisert hardware.

Deskill
Dermed blir det neppe noe av de storstilte planene til Intel, IBM, Microsoft, Toshiba and Panasonic og Sony om å utvikle et system som gjør det tilnærmet umulig å kopiere programvare gjennom å hardkode maskinvaren.

Vannmerke-fiasko

Systemet ble foreslått av den såkalte 4C-gruppa, som også står bak vannmerke-sikring av DVD-plater gjennom selskapet Verance. Vannmerket, som skulle beskytte DVD Audio-plater mot kopiering, har strandet på motstand fra toneangivende musikkprodusenter, som mener teknologien betyr dårligere lyd.

Dårlig brukervennlighet

NTCIS (National Committee on Information Technology Standards) er på sin side skeptiske til maskinvare-koding på grunn av brukervennligheten.

Systemet som ble foreslått av de største innen maskinvare og programvare, bygger på en teknologi der PC’en eller annen maskinvare rett og slett skulle nekte å ta i mot data dersom ikke disse på forhånd var kjøpt og betalt for på lovlig vis.

Dette skulle gjelde både installasjoner via CD-ROM eller diskett, og nedlasting fra nettet. Det skulle utvikles harddisker som kunne kjenne igjen lisensiert programvare, og verifisere via genererte passord at brukeren av den aktuelle datamaskinen virkelig hadde rett til å bruke programmene.

Brudd på »fair use»

NTCIs innsigelse går først og fremst på at dette vil skape uforutsette problemer for brukerne, og det vil innebære et brudd på det såkalte »fair use»-prinsippet som etter amerikansk lov skal garantere at du som individuell eier av et kommersielt produkt kan gjøre hva du vil med det.

NTCISs avgjørelse er imidlertid ikke endelig. Om 4C-gruppa kommer opp med noe bedre, holder de fortsatt døra åpen.

Flere runder

– Komiteens avgjørelse betyr bare at det må flere runder til før vi har avtalen klar, uttaler IBMs forskningsdirektør Donald Leake til ZDNet.

– Vi tror fortsatt at innholdsleverandører har rett til å beskytte sin intellektuelle eiendom om de selv ønsker det. Og at tekniske løsninger er en viktig måte å gjennomføre denne beskyttelsen på.

Også EFF (ElectronicFrontier Foundatation), som jobber for Internett-brukernes rettigheter, har hatt sterke innsigelser mot hardware-koding.