Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Windows Media 8 klar

Media Audio og Video 8 er spesialtilpasset bredbåndsbrukere. Formatet gir real-time video med en kvalitet i nærheten av DVD.

Media Player 7 (skin)
Microsoft lanserte onsdag sin nye Windows Media Audio/Video 8. De nye versjonene av formatene skal visstnok gi video-overføringer i fullskjerm-format med en kvalitet som ligger nær oppunder DVD og gi lytterne CD-kvalitet på superkomprimerte lydfiler.

Microsoft benyttet også sjansen til å lansere en mediespiller for Mac, opplyser selskapet på sin hjemmeside. Både Media Player 7 og 6.4 for Windows og Media Player 7 for Mac er i stand til å spille av det nye formatet.

Skreddersydd for bredbånd

Den ypperlige billedkvaliteten oppnås ved overføringer på 500 Kbit/s, med en oppløsning på 640×480 piksler og 24 bilder per sekund. Det nye formatet er dermed skreddersydd det nye segmentet av bredbåndsbrukere, som nå kan nyte DVD-kvalitet på filmer i real-time som tidligere ofte har minnet mest om en blanding av franske hulemalerier og egyptiske hieroglyfer.

Nær-VHS-kvalitet kan oppnås ved overføringer på 250 Kbit/s med en oppløsning på 320×240 piksler og 24 bilder per sekund.

Forhindrer kopiering

Med de nye formatene kan musikkfiler komprimeres til 48 Kbit/s og likevel (nesten) beholde CD-kvalitet på lyden. Ved en komprimering på 64 Kbit/s er CD-lyden fullkommen, hevder Microsoft. En typisk MP3-fil er til sammenligning komprimert ved 128 Kbit/s.

Begge de nye formatene inneholder beskyttelse av opphavsrettbeskyttede filer, noe som mangler i MPEG og MP3-formater. Såkalt «digital rights management» er ment å forhindre ulovlig kopiering og distribusjon av opphavsrettbeskyttet musikk og video.

Windows Media Audio og Video 8-codec’ene støttes av Windows XP.