Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Iridium gjør comeback

Iridium gikk dundrende konkurs med sine satellittelefoner. Nå er det amerikanske selskapet på vei tilbake, både med telefoner og tjenester.

Iridium (logo)
Da sluttstreken var satt for om lag ett år siden, satt investorene igjen med et tap på svimlende 60 milliarder kroner. Mye av forklaringen var at GSM-revolusjonen kom omtrent samtidig med introduksjonen av satellittelefoner.

Drept av GSM

Mens GSM-telefonen både var liten, lett og billig i innkjøp og drift, var Iridiums telefoner forholdsvis store, tunge og svindyre både når et gjaldt innkjøpspris og tellerskritt.

Dessuten fungerte de bare utendørs, med fri sikt til en satellitt. På kontoret kunne de ikke brukes.

Ny frisk

Nå har selskapet oppstått på ny, med en kosmetisk navneforandring fra Iridium til Iridium Satellite. Denne gangen er satsingen langt mer beskjeden, med 600 millioner kroner i startkapital og forhåpninger om allianser med teleselskaper verden over.

Det nye Iridium skal bruke de samme satelittene som Iridium bygget på egen regning, noe som er en av de viktigste årsakene til de enorme tapene selskapet led. Disse har bare delvis har vært leid ut etter oppskytingen på slutten av 90-tallet. Totalt er det snakk om 77 satellitter – 66 fra starten av og sju i reserve i tilfelle markedet tar av.

Motorola-telefoner

Telefonene vil bli produsert av Motorola, som i sin tid var tungt inne i det forrige Iridium-selskapet både som investor og samarbeidspartner.

De første telefonen ventes å komme allerede i juni. Den rimeligstevarianten vil ligge på 9000 kroner, mens en dyrere variant vil koste 14 000.

Tellerskrittene er omtrent litt billigere enn i forrige runde. Den gangen kostet samtalene 20 kroner minuttet. Nå skal de ligge på 14 kroner pr. minutt.

Norsk konkurrent

Både telefoner og tellerskritt blir trolig for dyrt for privatkunder. I stedet satser Iridium nå som før på sjøfolk, hjelpearbeidere, journalister og oppdagelsesreisende – folk som ferdes der teleinfrastruktur mangler helt eller delvis.

En av Iridiums konkurrenter blir norske Nera, som i mange år har levert satelittelefoner med suksess verden over. Nera samarbeider med Inmarsat, som dekker 98 prosent av verdens overflate med sine satelliter.